Населення стало активніше оформляти довгострокові вклади в гривні - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Населення стало активніше оформляти довгострокові вклади в гривні - банкір

Кредит&Депозит
829
Банківська система країни продовжує зміцнюватися, про це свідчать економічні нормативи і стабільний приріст депозитної бази в національній валюті, говорить Петро Лашин, заступник голови правління ПАТ «МЕГАБАНК».
Так, за даними Національного банку України, четвертий місяць поспіль в системі збільшується обсяг регулятивного капіталу, лише за вересень його рівень зріс на 4,8 млрд грн, до – 142,3 млрд грн. Як повідомив регулятор, приріст капіталу обумовлений тим фактом, що банки по завершенню діагностичного обстеження почали виконувати програми докапіталізації. Саме збільшення регулятивного капіталу дозволило збільшити значення нормативу достатності капіталу (Н2).
«Зростання нормативу Н2 – результат системної роботи регулятора, спрямованої на підвищення довіри до банківської системи. Адже чим вище норматив Н2, тим менше ризику для кредиторів та вкладників і більше для власників банку, – уточнює банкір. – Серед позитивних тенденцій останніх місяців поточного року я б також виділив зростання частки депозитів в національній валюті в структурі залучення. У нашому банку ця цифра збільшилася до 62%, – говорить банкір. Найбільш популярними вкладами у населення залишаються строкові вклади з правом поповнення, а також гнучкими умовами щодо зняття відсотків, щомісяця і в кінці терміну».
За словами банкіра, незважаючи на те, що рівень депозитних ставок з початку року постійно зменшується, депозитні вклади як інструмент збереження та примноження коштів залишаються пріоритетними для населення, що свідчить про підвищення довіри до банківської системи в цілому.
Так, з початку жовтня поточного року до 15,52%, станом на 17.10.2016 р. зменшилися середні ринкові ставки за гривневими депозитами строком від 6 до 12 місяців. Практично без змін залишилися вклади строком на 1 місяць, середня ставка зберігається на рівні 13,5%.
Зросли ставки за вкладами терміном від 3 до 6 місяців – до 16,06%, а також понад 12 місяців, середня ставка за такими депозитами склала 16,3% річних у гривні.
«Як бачимо зі статистики, банки, формуючи більш привабливі умови по довгострокових депозитах, сприяють збільшенню обсягу довгих грошей в системі. Наші клієнти фізичні особи, наприклад, понад 50% депозитів на даний момент оформили терміном від 6 до 12 місяців», – констатує П. Лашин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас