З Нацбанку візьмуть більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Нацбанку візьмуть більше

Казна та Політика
287
Сьогодні Рада Нацбанку має схвалити перерахування в держбюджет 38,2 млрд грн, без яких Мінфін не може завершити бюджетний рік. На наступний рік план влади ще вищі: депутати підняли планку зобов’язань НБУ з 41 млрд до 45 млрд грн, хоча центробанк не готовий направити більше 31 млрд грн.
Нацбанку дали нову Раду
Президент Петро Порошенко врешті перестав блокувати роботу Ради Національного банку, яка недієздатна вже більше року. Сьогодні він підписав указ № 470, згідно з яким направив у Раду на 7 років екс-міністра економіки Богдана Данилишина, а на 6 років – почесного ректора Київського інституту банківської справи Василя Фурмана. Богдан Данилишин відомий тим, що працював міністром економіки в другому уряді Юлії Тимошенко в 2007-2010 роках, а Василь Фурман очолює Черкаську територіальну організацію партії «Блок Петра Порошенка “Солідарність“».
До складу Ради НБУ має входити по чотири представники від глави держави та Верховної Ради, а також глава НБУ за посадою. Парламент направив своїх представників у Раду ще в липні, а президент – не поспішав призначити свою «четвірку». Для дієздатності Ради НБУ Петру Порошенку було достатньо направити хоча б одного представника. Зараз він призначив двох, ще два місця членів Ради НБУ залишилися вакантними. В Адміністрації президента на запит FinClub про причини такого рішення поки не відповіли.
НБУ наповнить бюджет
Вже 25 жовтня Рада НБУ планує розглянути всі питання, що накопичилися, зокрема, обрати керівні органи Ради НБУ і схвалити річний звіт НБУ за 2015 рік, що дозволить перерахувати в держбюджет 38,2 млрд грн «прибутку» Нацбанку. «Підготовлені матеріали щодо затвердження річного звіту. Це питання вже перезріло, тому що ви розумієте, що сума більша і, як правило, вона повинна була перераховуватися в Мінфін траншами протягом року, а тепер все пройде в такий короткий термін. І треба буде філігранно зробити, щоб ця сума не вплинула на курс гривні», – сказала член Ради НБУ Віра Ричаківська.
Щодо питання обрання голови Ради НБУ пані Ричаківська вважає, що «це має бути макроекономіст». «Повинно бути бачення не тільки монетарної політики, але й стратегічне бачення розвитку економіки України в цілому. Центральний банк не може бути відділений від держави, сам по собі, тому я прихильник того, що центральний банк – це одна з макроскладників економіки. У багатьох країнах центральний банк грає рушійну роль в стимулюванні економіки», – вважає вона.
Мінфіну доведеться витратити ці 38 млрд грн всього за два місяці. І так поки не коментують можливість збереження частини коштів для держбюджету 2017 року як перехідні залишки ЄКР. Проблема полягає ще і в тому, що депутати підвищили план «прибутку» НБУ для держбюджету-2017.
У поправках до проекту держбюджету депутати в минулий четвер заклали в дохідну частину бюджету 45 млрд гривень обов’язкових відрахувань від НБУ, тоді як у вересневому проекті Мінфіну мова йшла про 41 млрд грн. І навіть тоді в Нацбанку висловлювали скепсис щодо цієї суми.
«Нацбанк направив лист у Мінфін, де повідомив, що наш прогнозований прибуток на наступний рік становить 31,2 млрд грн», – говорила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва. Точну суму визначать у квітні 2017 року. «Це враховує те, що ми будемо формувати резерви, згідно з законом «Про НБУ», на рівні 10% від наших зобов’язань. Раніше у нас була вимога формувати резерви в обсязі 7%. Якщо б ми і далі формували 7%, то сума прибутку могла бути більшою, але за законом у цьому році 10%. Тому до перерахування 31,2 млрд грн», – говорила вона. Нову ініціативу депутатів в НБУ FinClub’у не прокоментували.
Цінові ризики
Експерти зазначають, що від того, як розпорядиться грошима НБУ Мінфін, залежить ступінь впливу перерахувань на ціни і валютний курс. «На розгін інфляції набагато сильніше вплине перерахування в бюджет 2016 року прибутку НБУ наприкінці року через затягування формування Ради НБУ. Без нього, за законом, ні 41 млрд грн, ані 45 млрд грн у наступному бюджетному році країна не отримає, – говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. – І скорочувати витрати НБУ в наступному році необхідно. Аутсорсинг ще не до кінця впроваджено, багато сфер ще не охоплено».
НБУ може отримати ці гроші назад, оскільки володіє великим портфелем паперів Мінфіну. «Я не зовсім згоден, що всю суму слід сприймати як емісію. Мінфін і так користується грошима НБУ, який є найбільшим власником ОВДП в країні. Може, Мінфін захоче скоротити борги? Центр рішень зараз не в НБУ, а в Мінфіні», – вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
Олена Губар, В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас