Нацбанк введе валютну інтервенцію із запитом найкращого курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк введе валютну інтервенцію із запитом найкращого курсу

Валюта
1612
Національний банк України до кінця нинішнього року має намір запропонувати нову форму інтервенції – запит найкращого курсу, відповідно до затвердженої стратегії валютних інтервенцій на 2016–2020 роки.
Про це повідомляють на веб-сайті НБУ з посиланням на виступ директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка під час семінару з монетарної політики, організованого регулятором для керівників казначейських підрозділів банків і аналітиків фінансового ринку.
«Якщо валютний аукціон є найвдалішою формою інтервенції для накопичення міжнародних резервів, то інтервенції із запитом найкращого курсу є найефективнішим інструментом для згладжування функціонування валютного ринку», – сказав С.Пономаренко, наголосивши, що саме ця форма інтервенцій дає можливість оперативно реагувати на зміну ситуації на валютному ринку.
За його словами, Нацбанк також планує відмовитися від активного використання систем ВалКлі та Системи надання інформації щодо угод на міжбанківському кредитному ринку КредІнфо. Замість них, НБУ має намір перейти до роботи через торговельно-інформаційні системи (ТІС) Блумберг і Рейтер.
Крім того, НБУ вдосконалює техніку проведення валютних інтервенцій, перейшовши з проведення інтервенцій через системи ВалКлі та КредІнфо на ТІС Блумберг і Рейтер. На першому етапі перехід до нового формату роботи діятиме для валютних аукціонів та інтервенцій у формі запиту найкращого курсу, потім – для двох інших форм інтервенцій (за єдиним курсом і адресною).
Учасники зустрічі також обговорили потенційну можливість введення інституту маркет-мейкерів.
У разі реалізації такого кроку банки маркет-мейкери дістануть ексклюзивне право на участь у валютних інтервенціях і, можливо, ліберальніші параметри проведення власних валютних інтервенцій. При цьому вони повинні будуть взяти на себе зобов’язання підтримувати ліквідність ринку.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас