Українцям дали більше часу на оскарження судових рішень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям дали більше часу на оскарження судових рішень

Світ
672
Українцям дали більше часу на оскарження рішень судів. Розглядаючи справу №6-1724цс16, Верховний суд постановив, що людина або підприємство може наполягти на продовженні терміну подачі касації, якщо суд нижчої інстанції з запізненням видав свій висновок.
Взагалі чинним законодавством відводиться на касацію 20 днів. Так от ВСУ постановив, що ці дві декади починають відраховувати не з моменту винесення судом нижчої інстанції свого рішення, а з моменту надання заінтересованим сторонам усієї мотивувальної частині цієї постанови. Вони мають право дочекатися повної редакції документа і тільки після нього подавати касацію”, – пояснив UBR.ua старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
Юристи хором запевняють, що видача позивачу і відповідачу неповної редакції судового рішення – дуже поширене явище в нашій країні. Отже висновок ВСУ торкнеться більшості судових спорів.
Дуже часто, частіше у великих місцевих загальних судах, отримання копій судових рішень є непосильним завданням. Причиною затримок найчастіше служать величезне навантаження на суди, неоперативність роботи апаратів судів при передачі справ між інстанціями, встановлені самими судами і невідповідні процесуальному законодавству терміни виготовлення копій судових рішень”, – сказав UBR.ua юрист ЮК “Де-Юре” Роман Бондарев.
Юристи відкрито говорять про кризу в судовій системі, яка не може не позначатися на позивачах.
“Багато зараз пишуть про можливий колапс в судовій системі через відсутність повноважень у суддів, зменшення їх штату, небажання йти в цю професію і конкурси на посаду судді. Суддів дійсно стало менше, а роботи і спорів пропорційно побільшало”, – підтвердила UBR .ua юрист юридичної фірми “Астерс” Вольга Шейко.
Найчастіше проблеми з отриманням повних текстів постанов виникають в районних судах загальної юрисдикції. Хоча скаржаться також на Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.
Водночас юристи підкреслюють, що без повної постанови не здатні правильно скласти касацію.
“На практиці досить складно підготувати апеляційну або касаційну скаргу без повного тексту рішення з тієї причини, що вступна та резолютивна частина рішення не дозволяють провести повний аналіз застосування судом норм матеріального чи процесуального права”, – запевнив UBR.ua адвокат, юрист Eterna Law Олександр Кравець .
Тим більше, що процесуальний кодекс вимагає при подачі касації докладати копії повних текстів рішень з мокрою печаткою суду. З урахуванням цього та інших складнощів, висновок ВСУ був довгоочікуваним і вітався юристами.
“Рішення Верховного Суду покликане уніфікувати судову практику щодо цієї категорії цивільних справ. Воно усуває різні трактування норм законодавства і є остаточним, оскарженню не підлягає і є обов’язковим для виконання на всій території України”, – підкреслив UBR.ua партнер ЮФ U&G Partners Євген Огарков.
Експерти запевняють, що від нового висновку ВСУ виграють всі учасники позивань.
“Дане рішення Верховного Суду України нарешті поставило крапку в дискусії про те, чи є пропуск терміну на апеляційне/касаційне оскарження поважним в зв’язку з порушенням термінів оформлення повного тексту рішення судом. У першу чергу від такого рішення виграють учасники судового процесу, оскільки воно, по суті, забезпечує додаткові гарантії їхнього права на судовий захист”, – підсумував Олександр Кравець.
 _Олена Лісенко_
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас