Ощадбанку та Укрексімбанку може знадобитися докапіталізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанку та Укрексімбанку може знадобитися докапіталізація

Фондовий ринок
893
За результатами тестової оцінки кредитних ризиків відповідно до нових, більш жорстких правил, встановлених постановою НБУ №351 від 30.06.2016 (набирає чинності на початку січня 2017 року, діє в тестовому режимі з 01.09.2016), Укрексімбанку потрібно було б збільшити резерви на 13 млрд грн, а Ощадбанку – на 6,3 млрд грн.
«Якість кредитних портфелів Ощадбанку й Укрексімбанку реально гірша, ніж їх було оцінено під час стрес-тесту НБУ в 2015 році. Якщо доведеться доформувати резерви на ці суми, а реального прибутку не буде, це може потягнути за собою потребу в докапіталізації. Хоча, звичайно, більш оптимальним варіантом була б активніша й ефективніша робота з проблемними кредитами.
Фінальний запит на докапіталізацію в 2017 році Ощадбанк та Укрексімбанк ще не сформували. До кінця року вони щомісяця будуть робити тести щодо оцінки кредитних ризиків. Кінцева сума необхідної докапіталізації буде встановлена вже в грудні», – зауважив співрозмовник Finbalance.
Прес-служба Міністерства фінансів лише зауважила, що наразі передчасно говорити про необхідний обсяг подальшої докапіталізації держбанків, з огляду на те, що постанову НБУ №351 банки (в т.ч. державні) застосовують щомісяця станом на перше число, починаючи з 01.09.2016, у тестовому режимі.
Враховуючи фінансові показники Укрексімбанку й Ощадбанку, якщо до кінця року якість їх роботи з проблемними активами справді принципово не поліпшиться (що сумнівно), вони навряд чи зможуть суто власними силами суттєво компенсувати можливу потребу в докапіталізації, яку збільшують вимоги постанови НБУ №351. Не виключено, що саме тому в проекті держбюджету-2017, Кабмін і передбачив фактично безлімітне право Мінфіну на випуск внутрішніх держоблігацій на докапіталізацію банків (щоправда, воно може бути зумовлене в т.ч. фактором Приватбанку).
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас