Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень

Казна та Політика
663
Сьогодні вранці ти прокинувся і навіть не помітив, що став трохи біднішим. І так щоранку, багато років поспіль. Бо якась із тисяч українських держкомпаній провела непрозорий тендер або записала у звіті, що отримала збиток. А за всі їхні збитки і провали платиш ти – тому що завжди платять громадяни, навіть якщо не розуміють цього.
Україна — унікальна країна за багатьма параметрами, але є один, за яким перевершити нас не може, здається, ніхто в світі. У нас величезна кількість державних компаній. Щодня вони отримують неймовірні суми з бюджету, з них “виймають” гроші для фінансування партій, в їх штаті працює населення маленької європейської країни. Здається, що при капіталізмі немислиме таке проникнення держави куди треба — так було тільки в СРСР. Але ж Україна не змогла позбутися старих радянських традицій, які щодня наближають дно.
В Україні 3458 держкомпаній — неймовірно багато
Це офіційні дані Мінекономрозвитку. У розвинених країнах все зовсім по-іншому. У Норвегії державі належать 68 компаній, у Франції — 50, у Швеції — 49, у Великобританії — 17.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
І це не остаточні цифри — міністерство саме точно не знає, скільки їх у нас
Днями заступник міністра економрозвитку повідомила, що за результатами аудиту знайшлися три сотні компаній, про які ніхто не знав. Вони існували, принаймні, на папері, їм, можливо, виділяли гроші, але в міністерстві даних про них не було — держава просто не знала точно, чим володіє. Тож фактично у нас близько 3800 держкомпаній. Думаємо, після закінчення аудиту ця кількість збільшиться.
Але надалі для розрахунків ми будемо використовувати офіційно підтверджену цифру — 3458 компаній.
Тільки половина державних підприємств реально щось робить
По-справжньому працює 1801 компанія, інші перебувають на стадії ліквідації або існують тільки на папері. Але гроші вони все одно витрачають — як мінімум на утримання приміщень — і це наші з вами гроші з бюджету.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
Здається, ніби Україна прагне володіти всім підряд, і в цьому прагненні стала схожа на Плюшкіна з гоголівських “Мертвих душ” — він так само збирав у себе вдома різний непотріб.
Активи найбільших українських держкомпаній в три рази більші від ВВП Грузії
Вартість активів ТОП-100 держкомпаній України — 1,3 трлн гривень — 45,1 млрд доларів.
Ще раз: сотня українських компаній володіє майном на суму, яка в три рази більша, ніж все, що виробила за рік ціла країна, нехай і маленька.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
У цих компаніях працює 1 мільйон людей — це трохи менше населення Естонії і майже стільки ж, скільки живе людей на Мальті і в Люксембурзі разом.
Тільки ця сотня компаній реально важлива для економіки, інші 3358 штук майже непомітні
Ми в першу чергу говоримо про сотні найбільших, тому що вони — кістяк державного майна. На них припадає 75% виручки і 85% активів усіх підприємств, якими володіє держава.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
І вони витрачають гроші замість того, щоб заробляти
У 2012-2013 роках збиток ТОП-100 компаній склав 28 млрд гривень. Це майже дорівнює бюджету Міноборони в 2016 році.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
Це нелогічно, тому що мета компанії — отримати прибуток
Інакше її існування безглуздо. Якби керівництво приватної компанії допускало такі збитки, найближчі збори акціонерів викинули б його з посади і найняли б нового керівника, який забезпечив би прибуток.
Але тільки не в Україні і не з державними компаніями. Українські акціонери — народ — не поспішають змінювати менеджерів, які не вміють приносити їм прибуток.
Заради справедливості варто сказати: деякі державні компанії можуть бути збитковими, адже вони існують лише тому, що без них не обійтися, і держава змушена покривати втрати. Такі компанії надають певні соціальні блага: громадський транспорт, державні медустанови. Але їх не може бути настільки багато.
Державні компанії потрібні для того, щоб відбирати у тебе гроші
Головна причина існування купи збиткових підприємств, які отримують підтримку з бюджету — вони вже 25 років допомагають красти.
Політика в Україні — нечесна справа. Нашим політикам постійно потрібні гроші: для свого розкішного життя і щоб забезпечити хороший результат на чергових виборах. Для цього потрібно відмивати гроші, фінансувати партії, просувати родичів на посади — складне завдання, без великих грошей тут не обійтися.
А державні компанії непрозорі — звідти можна взяти стільки грошей, скільки треба, і приховати це за підробленими документами. Всі збитки покриє держава — вона завжди виділить ще грошей “для підтримки галузі”. Саме так у минулому Янукович “підтримував” шахтарів.
Ефективно управляти такою кількістю компаній не вдасться
Раз акціонер — держава, то управлінням займаються міністерські чиновники, а не бізнесмени. І найчастіше у професійного чиновника не буде знань і досвіду, які потрібні для керівництва компанією.
Рівнем нижче стоять менеджери, яких теж призначають чиновники, і які від них залежать. Їхнє головне завдання — догодити керівництву, про прибуток, розвиток, інвестиції тут не думають.
Держава ніколи не зможе ефективно управляти такою махиною як мінімум тому, що на 3,5 тисячі держкомпаній потрібно, приблизно, близько 10 000 крутих менеджерів, які здатні зробити цей бізнес хоча б беззбитковим на першому етапі, а потім і прибутковим. Ніякі державні комісії не зможуть набрати таку кількість людей, та і в Україні, напевно, немає стільки підходящих кандидатур.
Плюс зарплата і у керівників держкомпаній, і у міністерських чиновників настільки мала, що вибір між кількома тисячами за роботу на державу і мільйонами за “правильне” управління компанією стає очевидним.
Плюс керувати одночасно сотнями компаній міністерський чиновник не здатний фізично.
Більшість компаній потрібно приватизувати — нехай їх відроджує приватний інвестор
Якщо не можуть чиновники, то нехай це роблять приватники. Після приватизації бюджет не буде витрачати на них гроші, за їх рахунок не будуть годуватися політики, а в Україну прийде більше іноземних інвестицій.
Цікаво, що серед держкомпаній є зовсім вже дивні. Навіщо Державному управлінню справами, яке забезпечує діяльність керівництва держави, потрібен Палац “Україна” або дитячий табір “Світанок”? Сумнівно, що дитячий табір загнеться, якщо його перестануть контролювати з Адміністрації Президента. Або готель “Козацький”, яким керує МВС — на його місці повинен бути “Хілтон”, але не буде, поки ним розпоряджається міністерство.
Тому в державній власності потрібно залишити тільки найважливіші для країни, стратегічні компанії: той же “Нафтогаз”, оборонні заводи. А більшість компаній потрібно продати приватному інвестору, попередньо пояснивши суспільству, навіщо це потрібно, за якими критеріями відбирали компанії для приватизації, що отримає країна і особисто кожен українець від такого кроку. Тому що якщо в цьому процесі не буде довіри, то уряд, який зробить такий важливий крок, не буде користуватися підтримкою суспільства.
Але держава все-таки може керувати нормально — якщо провести реформу
Потрібно тільки провести відкритий конкурс на посаду керівника, на ньому вибрати професіонала, призначити йому високу зарплату — людина, яка керує багатомільярдною компанією, не може заробляти кілька тисяч гривень, зобов’язати компанію публічно звітувати про свою роботу, а також забезпечити незалежний контроль за її діяльністю — щорічно проводити аудит і створити незалежну наглядову раду.
Розрахунки показують, що сотня найбільших компаній здатна заробити 110 мільярдів гривень — це в 42 рази більше, ніж у 2015 році. За умови, що якість управління буде такою ж, як і в приватному секторі, а політичне втручання і корупція будуть мінімальними.
Чорна діра в твоїй кишені: як завдяки держкомпаніям у українців украли 28 мільярдів гривень
Якщо ти вже зневірився в умінні української держави управляти своїм майном, то марно
Україна нарешті почала слідувати такій логіці. Вже запущена реформа, і в перших 13 великих держкомпаній є керівники, які стали виводити їх з кризи: “Укргазвидобування”, “Нафтогаз”, “Укрпошта”, “Укрзалізниця”… В результаті “Укргазвидобування” заощадила на держзакупівлі 1 мільярд гривень , “Нафтогаз” нарешті отримає прибуток вперше за багато років, “Укрпошта” отримала найбільший прибуток за останні 15 років.
Реформа держкомпаній — об’єкт для нападок
Є одна проблема. Тим, хто годується за рахунок держкомпаній, вигідно, щоб все залишилося по-старому. Їх дратують і лякають спроби, тим більш вдалі, навести порядок у цій сфері. Два десятки років президенти, прем’єри, міністри і депутати створювали ідеальну систему збагачення. І їм вдалося — це держкомпанії по-українськи. Нікому толком не підконтрольні, вони існують тільки формально, вигрібають з бюджету величезні гроші, працюють у збиток.
Ось і з’являються вкидання про те, що директор компанії в бідній країні не може заробляти сотні тисяч гривень на місяць, як керівник “Укргазвидобування”, або обговорення, чи потрібно купувати главі “Нафтогазу” броньовик за 5 мільйонів гривень. А буває і відвертий саботаж прозорої процедури держзакупівель через “Прозорро” або обов’язкового аудиту.
Але згадай цифри, які ми писали вище — мільйони і мільярди економії і прибутку. Висока, тобто ринкова зарплата і безпека топ-менеджерів компаній — невисока ціна за те, що держава, а значить і ти, нарешті позбудеться вампірів, що висмоктують гроші з твоєї кишені. Або від залежності від російського газу. Але ти чомусь обурюєшся саме броньовиком за 5 мільйонів, а не вкраденими мільярдами.
За матеріалами Марка Савчука
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас