Нацбанк позиватиметься до Верховного суду на Сергія Дядечка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк позиватиметься до Верховного суду на Сергія Дядечка

Фондовий ринок
930
НБУ не планує здаватися після програшу касації на рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які визнали незаконними відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку «Союз».
«Рішенням касаційної інстанції 26 вересня скарги Національного банку і Фонду гарантування вкладів залишені без задоволення. Національний банк вивчає можливість подачі до Верховного суду заяви про перегляд судових рішень у цій справі», – заявили FinClub в прес-службі регулятора.
Нацбанк ще 15 березня відкликав ліцензію і спробував почати ліквідацію «Союзу» за «систематичне порушення» законодавства в сфері фінансового моніторингу. Але сім місяців тому в банк не пустили ліквідатора.
Окружний адміністративний суд Києва 12 липня у справі № 826/7833/16 задовольнив позовні вимоги співвласника банку Сергія Дядечка в повному обсязі. Апеляційні заяви НБУ і ФГВФО, які не погоджувалися з рішенням суду, були відхилені 12 вересня. Київський апеляційний адміністративний суд тоді підтримав позицію власника банку «Союз» Сергія Дядечка. Суд скасував постанову НБУ №299/БТ від 28 квітня про відкликання ліцензії та ліквідацію банку, рішення ФГВФО № 615 від 28 квітня про ліквідацію банку, розпорядження НБУ № 1740-р від 6 червня про відкликання у банку «Союз» генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.
У НБУ можуть бути підстави для скасування попередніх рішень судів щодо «Союзу» з урахуванням неоднозначної практики у аналогічних суперечках. «Є підстави вважати, що за належної юридичної підготовки до цього непростого процесу юристам Нацбанку вдасться знайти підстави для перегляду рішення, що створює ще один небезпечний прецедент для оздоровлення та нормального функціонування банківської системи України», – вважає член науково-консультативної ради при Верховному суді, керуючий партнер юридичної фірми «Антика» Олексій Кот.
На його думку, зараз суди взяли на себе невластиву їм функцію відновлення банківських ліцензій, які вони не видавали. «На жаль, ми як і раніше зустрічаємо досить дивні судові рішення. Суди з готовністю приймають на себе функції інших державних органів, начисто ігноруючи принцип розподілу влади. Впадає в очі і динаміка розгляду таких спорів, про яку можна лише мріяти в ординарних житлових або спадкових спорах. Але найбільша проблема полягає в тому, що «законність» подібних рішень підтверджується і на рівні апеляційних судів, і на рівні касації», – підкреслив юрист.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас