Суд відхилив апеляцію "Укрзалізниці" на стягнення з неї і ДЗ боргу за кредитом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд відхилив апеляцію "Укрзалізниці" на стягнення з неї і ДЗ боргу за кредитом

Фондовий ринок
369
Київський апеляційний господарський суд 22 вересня відхилив апеляцію ПАТ “Укрзалізниця” на судове рішення про стягнення з нього і ДП “Донецька залізниця” (ДЗ) заборгованості за кредитом перед ПАТТАСкомбанк” (Київ).
Згідно з текстом судової постанови, раніше “ТАСкомбанк” звернувся до Господарського суду Києва з позовом до ДП “Донецька залізниця” та ПАТ “Укрзалізниця” про солідарне стягнення з відповідачів заборгованості за кредитним договором № НК288 від 11 липня 2012 року в розмірі $ 5,269 млн, у тому числі $ 5 млн заборгованості за кредитом, $ 269,111 тис. заборгованості за відсотками і 206,7 тис. грн судового збору. Позовні вимоги мотивовані тим, що Донецька залізниця не виконала взяті на себе зобов’язання, а ПАТ “Укрзалізниця” є правонаступником всіх прав і обов’язків “Укрзалізниці” (як держадміністрації залізничного транспорту ) і підприємств залізничного транспорту.
Госпсуд Києва рішенням від 9 червня 2016 року частково задовольнив позов ТАСкомбанку, ухваливши стягнути з “Укрзалізиці” $ 5 млн заборгованості за кредитом, $ 388 889 тис. відсотків, а також 206,7 тис. грн судового збору. Не погодившись з прийнятим рішенням, “Укрзалізниця” оскаржила його в Київському апеляційному господарському суді, вказуючи, що суд, в повному обсязі з’ясувавши обставини справи, визнав їх встановленими, а також неправильно застосував норми процесуального та матеріального права. Зокрема, на думку скаржника, він є неналежним відповідачем (боржником), оскільки не є правонаступником ДП “Донецька залізниця”. Крім того, “Укрзалізниця” зазначила, що ДП “Донецька залізниця” залишається юридичною особою і не виключена з ЄДР, тому правонаступництво в матеріальних правовідносинах для ПАТ “Укрзалізниця” після ДП “Донецька залізниця” не настало.
Розглянувши апеляційну скаргу і перевіривши матеріали справи, Київський апеляційний госпсуд залишив без змін рішення Господарського суду Києва. Суд зазначив, що припинення в разі злиття юридичних осіб вважається завершеним з дати державної реєстрації припинення юридичних осіб, що припиняються в результаті злиття, однак закон “Про особливості утворення ПАТ “Укрзалізниця” врегулював особливий порядок утворення компанії, і ДП “Донецька залізниця” значиться в переліку підприємств і установ, на базі яких утворено ПАТ.
ТАСкомбанк заснований в 1989 році. Сергій Тігіпко через Alkemi Limited і Agimant Limited є власником істотної участі в ТАСкомбанк з часткою 100%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас