Експерт розповіла, як відрізнити фальшиву валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, як відрізнити фальшиву валюту

Валюта
4209
В обігу стало більше фальшивої валюти, повідомляють у Нацбанку. Зокрема, доларів США і євро. Якість підробок настільки висока, що виявити їх можна лише з допомогою спеціального обладнання у пунктах обміну.
“Безпечніше купувати валюту у відділеннях банків. Банк відповідальний за купюри, які продає і приймає. Крім того, касовий вузол оснащений всією необхідною технікою та відеокамерами, тому довести факт купівлі-продажу валюти не стане проблемою. По-друге, ви отримуєте квитанцію, що підтверджує факт купівлі-продажу. Купуючи валюту з рук, неможливо перевірити її на відповідному обладнанні. Відомо чимало випадків, коли фальшивки перемішували зі справжніми купюрами. Навіть перевіривши кілька, немає впевненості, що інші будуть справжніми”, – розповіла Gazeta.ua виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.
Експерт радить звертати увагу на водяні знаки.
“Справжній водяний знак відрізняється від фальшивого розпливчастими контурами, одночасно в цілому малюнок повинен бути чітким. Нерідко фальшивомонетники не роблять купюру з” нуля”, а лише піднімають номінал більш дрібної купюри. Відрізнити таку фальшивку можна по водяному знаку, який буде відрізнятися від зображення на лицьовій стороні. Другий важливий момент – це рельєфний текст, а це практично всі написи на купюрах. Опуклою повинна бути саме фарба. До складу євро входить бавовна, а до складу доларів – бавовна і льон. Завдяки цьому гроші досить хрусткі, але щільні. Надірвати їх випадково або стерти з них фарбу досить проблематично”, – підкреслила експерт.
Олена Коробкова зазначила, що особливу увагу потрібно приділяти номерам купюри. На доларовій банкноті повинно бути вісім цифр і одна або три літери, залежно від року випуску. Перша буква і контрольна цифра, яка відповідає номеру цієї літери в латинському алфавіті, позначають один з дванадцяти федеральних резервних банків, які друкують американську валюту (від А до L).
На євро повинні бути присутніми одна буква і одинадцять цифр. Буква відповідає країні походження купюри.
Нагадаємо, у 2013 році українці купували у банків приблизно $1,6 млрд на місяць, а в 2015-му – $57 млн. тобто офіційно обсяг купівлі валюти скоротився майже в 30 разів. Місячний оборот на чорному валютному ринку складає $1,2 млрд на місяць. Це менше, ніж до кризи (в 2011-2013 роках він становив $21 млрд на місяць), однак ця цифра в 16 разів перевищує офіційну статистику.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас