S&P відзначає погіршення фондування банківської системи Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P відзначає погіршення фондування банківської системи Казахстану

Світ
99
Показники фондування банківської системи Казахстану погіршилися в останні два роки, посилилася її залежність від надання урядом ліквідності в національній валюті, вважають аналітики міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings.
“Як і раніше високий (хоч і знижується) рівень доларизації депозитів обумовлює істотну розбіжність між валютними активами і зобов’язаннями. Банківський сектор як і раніше залежить від надання ліквідності в національній валюті Національним банком Казахстану і урядом, що чинить негативний вплив на показники прибутковості банківської системи в зв’язку з високими витратами на хеджування”, – йдеться в повідомленні S&P.
У S&P оцінюють тенденцію розвитку галузевих ризиків в Казахстані як “негативну”, причому ці ризики продовжують наростати. Аналітики знизять оцінку галузевих ризиків в Казахстані, якщо надання урядом ліквідності в нацвалюті стане менш надійним і недостатнім, що може привести до банкрутства деяких банків і відтоку депозитів.
“Ми можемо переглянути оцінку тенденції розвитку галузевих ризиків в Казахстані на “стабільний” після нормалізації показників ліквідності в національній валюті, головним чином, завдяки скороченню розбіжності між валютними активами і зобов’язаннями, а також після отримання казахстанськими банками передбачуваного доступу до різних інструментів ліквідності і зниження їх залежно від фондування, що надається організаціями, пов’язаними з державою”, – наголошується в повідомленні.
Казахстанські банки в останні роки демонстрували швидке зростання кредитних портфелів і мають високу частку кредитів в іноземній валюті нехеджованим позичальникам, в зв’язку з цим агентство прогнозує зростання витрат на формування резервів і збільшення проблемних кредитів в найближчі два роки.
Серед інших чинників, що визначають посилення кредитного ризику в Казахстані, – агресивні стандарти андеррайтингу банків, а також слабка платіжна культура і неналежне дотримання принципу верховенства закону в країні.
У S&P також прогнозують зниження рівня заощаджень і підвищення волатильності депозитів держкомпаній, юридичних і фізичних осіб.
“На нашу думку, органи, що регулюють діяльність банківського сектора Казахстану, недостатньо незалежні і можуть бути схильні до політичного впливу. Крім того, вони схильні проводити політику відмови від жорстких заходів, особливо в тому, що стосується визнання проблемних кредитів. Традиційно низькі показники прибутковості банківської системи, скориговані з урахуванням ризиків, швидше за все, збережуться в найближчі два роки внаслідок зниження показників маржі і підвищення витрат на формування резервів і фондування”, – пояснюється в повідомленні.
За прогнозами аналітиків, у невеликих банків і банків середньої величини, які демонстрували швидке зростання кредитних портфелів в останні роки, різко збільшаться витрати на формування резервів і обсяг проблемних кредитів в найближчі два роки, відображаючи підвищення зрілості кредитних портфелів на тлі погіршення макроекономічної ситуації.
На думку аналітиків, економічні ризики в Казахстані залишаються високими, оскільки економіка, яка як і раніше залежить від сировинних ресурсів, піддається тиску в умовах низьких і волатильних цін на нафту на тлі істотного ослаблення тенге, починаючи з серпня 2015 року.
“Ми прогнозуємо майже нульове економічне зростання в 2016 році, але очікуємо, що в 2017-2019 роках темпи зростання будуть помірними і становитимуть в середньому 2% завдяки збільшенню обсягу інвестицій та підвищенню рівня споживання домогосподарств. На нашу думку, з 2011 року економіка Казахстану перебуває в фазі корекції, в цей період рівень проблемних і реструктуризованих кредитів, а також витрат на формування резервів в казахстанських банках залишався найвищим серед країн з аналогічною оцінкою економічних і галузевих ризиків”, – йдеться в повідомленні.
S&P може знизити оцінку економічного ризику в Казахстані, якщо темпи зростання ВВП будуть істотно нижче середнього рівня 2% в 2017-2019 роках, а також якщо показник ВВП на душу населення, що розраховується в доларах США, істотно зросте.
“Якщо Казахстан продемонструє здатність диверсифікувати економіку і збільшити частку нафтового сектора, а також підвищить темпи економічного зростання, ми можемо переглянути оцінку тенденції розвитку економічних ризиків в Казахстані на “стабільний”. При цьому ми повинні переконатися в тому, що частка проблемних кредитів і обсяг резервів казахстанських банків істотно не збільшаться”, – йдеться в повідомленні.
S&P Global Ratings відносить банківський сектор Казахстану ( “ВВВ -”/“негативний”/“А-3”) до групи 8 за рівнем галузевих і країнових ризиків (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA). До групи 8 належать також банківські системи Росії, Узбекистану, Грузії, Болівії, Хорватії, Парагваю, Шрі-Ланки та Лівану. Казахстан також зіставляють з В’єтнамом і Азербайджаном, банківські системи яких відносяться до групи 9.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас