Ціна вугілля: в Кабміні хочуть поміняти Роттердам+ на "варшавську формулу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна вугілля: в Кабміні хочуть поміняти Роттердам+ на "варшавську формулу"

Енергетика
775
Ціна на вугілля повинна бути ринковою, але об’єктивною, тому лишається питання визначення формули вартості енергоресурсу.
Про це заявив Прем`єр-міністр Володимир Гройсман на зустрічі з представниками регіональних засобів масової інформації.
“Ціна на вугілля повинна бути ринковою, але об’єктивною. Є дуже велике питання, яку формулу застосовувати на визначення ціни вугілля. Міненерговугілля переконане, що треба застосовувати формулу Варшавської біржі, бо вона ближча до нас”, – сказав Гройсман.
Прем`єр також зазначив, що уряд ставить завдання реструктуризувати неефективні шахти та водночас не накопичувати борги по заробітній платі.
“Вугільна галузь є достатньо проблематичною з точки зору видобутку вугілля. У нас є шахти, де зараз видобуток обходиться в 2-4 рази більше, ніж на ринку. Тому важливо здійснити реструктуризацію шахт та не накопичувати заборгованість по заробітній платні”, – підкреслив він.
Глава уряду нагадав, що в проекті держбюджету-2017 закладено 800 млн грн на реструктуризацію вуглевидобувних підприємств та 1 млрд грн на підтримку операційної діяльності шахт.
Як повідомлялося, в квітні 2016 року НКРЭКУ затвердила ринкову методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. За інформацією голови НКРЭКП Дмитра Вовка, гранична ціна на вугілля мала формуватися на основі ціни (індекс API2), яка формується в результаті торгів на біржі в Роттердамі (Нідерланди), разом з вартістю транспортування цього вугілля на внутрішній ринок (так звана формула “Роттердам плюс транспорт”).
21 червня Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що має намір більш детально розібратися з використанням формули “Роттердам плюс” при закупівлі вугілля.
12 липня голова НКРЭКП повідомив, що незважаючи на введення формули ціноутворення “Роттердам плюс”, вартість українського вугілля залишилася практично колишньою.
13 липня міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що Міненерго має намір закладати в основу ціни вугілля для вітчизняних споживачів середню вартість палива на біржі в Польщі, а не в Роттердамі.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас