Експерти: Як на українцях позначаться нові законодавчі вимоги щодо відпусток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Як на українцях позначаться нові законодавчі вимоги щодо відпусток

Особисті фінанси
4776
Пропозиція Кабміну щодо внесення змін у трудове законодавство в частині обов’язковості виплат грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, що перевищують 24 календарних дні, торкнеться тільки роботодавців і працівників, які підпадають під норми закону “Про відпустки” (що встановлюють додаткові умови праці, за які належить надбавка відпусток) .
У зв’язку з цим більшість роботодавців не зіткнеться зі збільшенням фінансового навантаження, спрогнозувала виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Олена Дерев’янко.
Запропонована урядом зміна, за її оцінкою, виглядає нелогічною на тлі нинішнього стану справ в економіці і трудових відносин, що складаються між роботодавцями і працівниками через велике безробіття. “Щоб точно оцінити пропозицію, треба побачити її в редакції, вже прийнятій Верховною Радою, і порівняти з діючими нормами. Але на перший погляд якось нелогічно виходить. У більшості відпустка 24 дні. І сьогодні, як правило, навіть на 24 дні ніхто не йде у відпустку. Дроблять по 10-12 днів, щоб не порушувати процес. І якщо у великих структурах ще вдається вибрати належні 24 дні протягом року, то в дрібних – і це не завжди вдається. Логічніше було б зобов’язати тут виплачувати в обов’язковому порядку”, – підкреслила Олена Дерев’янко.
В умовах фінансово-економічної скрути, яка штовхає роботодавців на фінансові хитрощі і грубі порушення трудових відносин, багато співробітників взагалі не мають відпусток або мають менше обумовлених навіть 24 днів без виплати компенсацій. Тому логічніше було б зобов’язати виплачувати компенсації відпусток в обов’язковому порядку за подібні умови праці.
Але в умовах тіньової економіки, відсутності офіційного оформлення трудових відносин, подібні відносини залишаються неконтрольованими, стверджує економіст Олександр Охрименко. “Проблема з відпустками і їх оплатою стоїть давно. Сьогодні в багатьох компаніях їх взагалі не дають. І люди працюють. Не багато варіантів для вибору за нинішнього безробіття. Тобто можуть оформлятися накази по відпустки, а люди продовжують працювати. В кращому випадку отримають обидві виплати в повному розмірі. У гіршому – отримають тільки офіційну частину”, – додав Охрименко.
Найгірший варіант, продовжив експерт, – працевлаштування без будь-якого оформлення.
“У таких випадках результат один: немає роботи – немає грошей. І неважливо, що ти відсутній, бо тобі належить відпустка. Поки економіку і всі зарплати не виведуть в білу, можна забути про захист інтересів працівників якимись змінами в законодавстві. Тому ніякого навантаження на роботодавців не буде. Кабмін просто створює видимість роботи”, – резюмував Охрименко.
Гідним ставленням роботодавця до своїх співробітників, за словами Олени Дерев’янко, є практика міжнародних компаній, які застосовують як заохочення надання додаткових вихідних і відпускних днів. “Такий підхід – це частина мотиваційного пакета. Так, таких компаній небагато, і для них, в разі додаткових вимог, не буде серйозним фінансовим тягарем компенсація додаткових періодів понад звичні 24 дні. Але в масі своїй українські працівники не відчують поліпшень від запропонованих змін у разі їх прийняття”, – додала експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас