У Мінагрополітики розповіли, як продаватимуть землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінагрополітики розповіли, як продаватимуть землю

Аграрний ринок
1318
Ринок землі в Україні пропонують увести в кілька етапів, з відкритими земельними аукціонами. Іноземцям та юрособам заборонять купувати землю. Її ціна зростає на 25% в перші три роки після запущення ринку, розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.
Про це пише Zn.ua.
“На першому етапі протягом двох років на продаж виставляють частину державного земельного банку – до 1 мільйона гектарів. Державні сільгоспземлі, як правило, являють єдиний масив, що дозволяє розраховувати на інтерес до них із боку інвесторів. Критична маса угод дозволить визначити локальні цінові орієнтири в усіх регіонах України і сформувати мінімально допустиму ціну землі до моменту виходу на ринок приватних осіб”, – сказав Мартинюк.
Продаватимуть ділянки он-лайн через відкриті земельні аукціони.
“Держгеокадастр розробив необхідну інфраструктуру для проведення електронних аукціонів із застосуванням найпрогресивнішої технології захисту даних block-chain, успішно випробував її і готовий передати на баланс будь-якого, визначененого Кабінетом міністрів відомства”, – зазначив Мартинюк.
За його словами, на другому етапі ринок землі відкривається для приватних осіб. Знаючи орієнтовно ціну, вони можуть продати свої ділянки приватному інвестору чи державі, яке виступатиме “аварійним виходом” для пайовиків, якщо їх примушуватимуть до продажу.
“Іноземці не будуть учасниками ринку на жодному з його етапів, як і юридичні особи. Це звужує коло покупців і гальмує зростання ціни, хоч і не критично. Однак забезпечує гарантії дотримання національних інтересів. Власники землі отримують альтернативу – як розпорядитися своєю власністю. З урахуванням досвіду країн Східної Європи та Балтії, ціна землі зростає на 25% в перші три роки після запуску ринку і на 8-10% з 4 по 11 роки. Також з європейської практики відомо, що встановлення вільного ринку землі сприяє більш ефективному господарюванню та збільшенню врожайності зернових – у середньому на 30% в перші два роки”, – зауважив Мартинюк.
Він зазначив, що фермери отримують стимул для концентрації землі у власності, щоб здобути кредити.
“Агрохолдинги залишаються з нульовим балансом, тому що кошти, які вони зараз недоплачують, користуючись дешевими земельними ресурсами, переорієнтують на викуп частини земельного банку. Держава отримує позитивний економічний ефект від появи нового ринку – за нашими оцінками, він становитиме 7-8 мільярдів доларів за підсумками першого етапу”, – вважає Мартинюк.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас