Відомий економіст Джим О'Ніл йде з британського Мінфіну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відомий економіст Джим О'Ніл йде з британського Мінфіну

Світ
356
Відомий економіст Джим О’Ніл залишає свій пост у міністерстві фінансів Великобританії через розбіжності з новим урядом у низці питань, в тому числі щодо програми економічного розвитку півночі країни, а також реалізації проекту Hinkley Point, пише газета Financial Times.
Дж.О’Ніл, який у 2001 році вигадав акронім БРІК, був запрошений до міністерства фінансів Великобританії як аташе з питань комерції в травні 2015 року Джорджем Осборном, який займав на той момент пост міністра фінансів.
У заяві 59-річного Дж.О’Ніла, поширеній у п’ятницю, зазначається, що метою його роботи в уряді було поліпшення економічної ситуації в північних регіонах Великобританії, а також розвиток зв’язків країни з ключовими країнами, що розвиваються, особливо з Китаєм та Індією.
Він відзначив задоволеність тим, що ці питання привернули увагу прем’єр-міністра Великобританії Терези Мей. При цьому Дж.О’Ніл має намір “грати певну роль в підтримці цих ініціатив” вже поза британським урядом.
Дж.О’Ніл, уродженець міста Манчестер, розташованого в північно-західній частині Англії, в рамках своєї служби в Мінфіні був активно залучений в програму Дж.Осборна щодо скорочення економічного відставання півночі Великобританії від південних регіонів країни. Крім того, він був задіяний в розробці нових схем роботи з китайськими інвесторами.
Однак після формування нового уряду в результаті рішення про вихід Великобританії з Євросоюзу (Brexit) та звільнення Дж.Осборна з поста міністра фінансів Дж.О’Ніл був змушений відійти на другий план.
За даними FT, Дж.О’Ніл вважає, що новий уряд Великобританії набагато менше зацікавлений в програмі розвитку півночі країни, ніж попередній, і був незадоволений цим.
Крім того, він був обурений рішенням уряду Т. Мей відкласти схвалення проекту будівництва першої за 20 років атомної електростанції у Великобританії – Hinkley Point, що поставило під загрозу відносини країни з Китаєм. Це рішення було прийнято без будь-яких консультацій з Дж.О’Нілом, пише газета.
Минулого тижня британський уряд все ж затвердив проект вартістю 18 млрд фунтів стерлінгів ($24 млрд), третину цієї суми виділять китайські інвестори через держкомпанію China General Nuclear.
Дж.О’ніл, який отримав довічний титул пера одночасно з приходом в уряд Великобританії, також займався аспектами боротьби з супербактеріями, стійкими до антибіотиків, і очолював відповідну міжнародну комісію. Минулої середи він представив звіт про роботу комісії ООН.
Прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей в п’ятницю висловила подяку Дж.О’Нілу за його діяльність у цій сфері.
До приходу в уряд Великобританії Дж.О’Ніл обіймав посаду старшого економіста банку Goldman Sachs, в якому пропрацював 18 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас