Петро Лашин: Прибутковість по депозитах зменшується, при цьому їх обсяг стабільний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петро Лашин: Прибутковість по депозитах зменшується, при цьому їх обсяг стабільний

Кредит&Депозит
855
З початку 2016 року банки кілька разів знижували розмір депозитних ставок, проте це ніяк не вплинуло на обсяги грошей, що розміщуються населенням на депозитах.
Станом на середину вересня поточного року середня депозитна ставка в національній валюті становила 15,6% річних за вкладами на 24 місяці. Тобто з початку року вона знизилася на 3 п.п.
Трохи менше, але також зменшилися, ставки за депозитами в іноземній валюті: доларах США на 1,6 п.п. до 4,9% річних і на 1,6 п.п. у євро.
Втім, банки, які успішно пройшли крізь горнило перевірок регулятора, протягом усього року фіксували приплив депозитної бази, в тому числі за рахунок клієнтів виведених з ринку банків: Хрещатик, Михайлівський, Фідо Банк.
Влітку – традиційно неактивний для розміщення фінансів період, банки зафіксували стабільний приріст депозитів. Так, згідно з даними НБУ, обсяг термінових депозитів населення склав 287 812 млн грн, станом на 01.08.2016 р., для порівняння на початку року, а саме 01.02.2016 р. ця цифра була – 293 030 млн грн.
Активність населення у літній період стимулювала банки до розробки нових продуктових пропозицій, орієнтованих на широкий сегмент вкладників, Так, найбільш затребуваним продуктом у приватних клієнтів був депозит терміном 3-6 місяців із щомісячною виплатою відсотків. Цей вид вкладу дозволяє зберегти свої заощадження і отримати гарантований щомісячний дохід.
Вклади з виплатою відсотків у кінці терміну депозитного договору популярні серед клієнтів, що накопичують певну суму, розмір процентної ставки за такими депозитами вищий, ніж з щомісячною виплатою.
Якщо аналізувати валютні вподобання вкладників, то влітку більш активно оформляли депозити в іноземній валюті, а у вересні частка гривневих депозитів почала переважати.
Однак, така позитивна ситуація не у всіх банках, що діють в країні. Є на ринку фінансові установи, що демонструють негативну динаміку по залученню коштів клієнтів, що пов’язано з внутрішньою роздрібною політикою даних банків, а також, можливо, і репутаційними втратами.
Загалом, активне виведення з ринку слабких банків позитивно позначилося на рівні фінансової грамотності населення. Клієнти тепер при виборі банку насамперед оцінюють рівень його надійності, а не женуться за високими депозитними ставками.
Петро Лашин, заступник Голови Правління МЕГАБАНКу
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас