НБУ скасував можливість проведення операцій з депсертифікатами шляхом біржових торгів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скасував можливість проведення операцій з депсертифікатами шляхом біржових торгів

Фондовий ринок
119
Національний банк скасував можливість проведення операцій з депозитними сертифікатами НБУ шляхом участі в торгах, які проводяться на біржі.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Таке рішення прийнято з урахуванням рекомендацій Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та ґрунтується на тому, що депозитні сертифікати НБУ є одним із стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи, який є борговими зобов’язаннями центрального банку, а отже, не належить ні до цінних паперів, ні до фінансових інструментів.
“Таке рішення не матиме негативних наслідків для інвестиційних можливостей банків. З початку року зацікавленість банків у біржовій торгівлі депозитними сертифікатами НБУ істотно ослабла через поступове зниження облікової ставки”, – вважають у Нацбанку.
Якщо в січні-травні було укладено 112 біржових угод на загальну суму 11,2 млрд гривень, то з червня жодної біржової угоди укладено з ними не було.
Водночас у банків залишається можливість укладати угоди з депозитними сертифікатами НБУ на позабіржовому ринку, що зараз є більш поширеним, ніж угоди на біржовому ринку.
Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку №387 від 15 вересня 2016 року.
Вони набирають чинності з 23 вересня 2016 року.
Як повідомлялося раніше, депозитний сертифікат – борговий цінний папір Національного банку в бездокументарній формі з іменною ідентифікацією власників, яка свідчить про розміщення в НБУ коштів банків і підтверджує їх право на отримання внесеної суми і процентів після закінчення встановленого терміну.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас