Ланцюгова реакція: на що в Україні впливатиме курс гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ланцюгова реакція: на що в Україні впливатиме курс гривні до долара

Валюта
3707
Від курсу гривні залежить вартість всього українського імпорту. Експерт продовольчих ринків Федір Рибаков повідомляє: передусім від курсу долара залежить вартість імпортних продуктів: банани, цитрусові, риба, сири і м’ясні делікатеси. Приміром, ціна бананів у супермаркетах завжди $1,1-1,2 за кілограм.
За словами заступника директора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, у валюті доводиться платити податки – в результаті один з головних чинників, який впливає на вартість бензину на АЗС – курс валют.
При цьому експерт уточнює: новий курс повинен закріпитися як мінімум на два тижні. При подорожчанні долара нз’являється економічне обґрунтування підняти ціни на бензин на 70 копійок, і навпаки.
За словами екс-міністра економіки Віктора Суслова, ціни на імпорт змінюються пропорційно зростанню курсу долара. Так, якщо долар подорожчає до 27 гривень, то й імпортні товари стануть дорожчими на 10%. А це, в свою чергу, вплине на індекс інфляції. Як підрахували в Concorde Capital, курс національної валюти в межах 27 гривень за долар дозволяє утримувати заявлений НБУ індекс інфляції (12%).
Від курсу гривні залежить і ціна на газ для українців. Згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вартість імпортного газу конвертували в гривню за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, буде коштувати долар в Україні у 2017-му) і додали до неї ПДВ, тариф на транспортування і торговельну націнку “Нафтогазу”.
Якщо курс долара перевищить 26,7 гривні, газ може подорожчати. При цьому, за прогнозами Кабміну, найімовірніше, до кінця опалювального сезону тарифи переглядати не будуть.
Нагадаємо, у проекті бюджету на наступний рік закладений курс долара в межах 27,2-27,7 гривні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас