ЄБРР і Світовий банк вітають рішення Кабміну скасувати поправки до статуту "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР і Світовий банк вітають рішення Кабміну скасувати поправки до статуту "Нафтогазу"

Енергетика
215
Європейський банк реконструкції і розвитку і Світовий банк вітають рішення Кабінету Міністрів скасувати внесені раніше поправки до статуту Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”.
Про це йдеться в повідомленні ЄБРР.
“Ми вітаємо бажання уряду прискорити реформи в газовому секторі і його відданість цій меті. Світовий банк готовий продовжувати надання Україні підтримки в реалізації важливих реформ”, – наводяться в повідомленні слова директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен.
За словами керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіса Маліжа, банк вважає відновлення консенсусу в питанні необхідності трансформації корпоративного управління в НАКу і прискорення кроків, необхідних для підготовки цієї компанії до розукрупнення, однією з важливих реформ в Україні і основою стратегії ЄБРР.
“Уряд прийняв рішення прискорити розділ НАК “Нафтогаз України” на окремі компанії, які будуть займатися видобутком, постачанням і транзитом відповідно до правил ЄС. На етапі підготовки до розукрупнення НАК “Нафтогаз України” буде підпорядковуватися безпосередньо Кабінету Міністрів”, – йдеться в повідомленні .
Також наголошується, що недавно прийняті ПАТ “Укртрансгаз” (що є дочірньою компанією НАКу і відповідає за транспортування газу) значні інвестиційні рішення стануть предметом зовнішнього аудиту.
Підкреслюється, що ЄБРР і Всесвітній банк підтверджують свою готовність і надалі підтримувати трансформацію НАКу і реформування енергетичного сектора України.
Банк нагадує, що він вже надав “Нафтогазу” кредит на суму 300 млн доларів, водночас Світовий банк планує надати НАКу гарантію на суму 500 млн доларів для закупівлі природного газу.
Як повідомлялося, раніше Мінекономіки змінило статут “Нафтогазу” і вирішило сконцентрувати на собі повноваження щодо зміни керівництва “Укртрансгазу”.
19 вересня відомство скасувало дію свого наказу №1478 від 7 вересня, що вносив зміни до статуту НАКу, згідно з якими звільнення і призначення членів наглядової ради і правління оператора газотранспортної системи компанії “Укртрансгаз” є виключно повноваженнями загальних зборів акціонерів НАКу (тобто міністерства) .
Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів на нараді 19 вересня щодо зміни статуту НАКу запропонував передати управління “Нафтогазом” від Мінекономіки до Кабінету Міністрів.
Була досягнута домовленість, що робоча група невідкладно розпочне напрацювання конкретних кроків з реструктуризації “Нафтогазу” і підвищення ефективності управління “Нафтогазу” і ПАТ “Укртрансгаз”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас