ОПЗ збанкрутує, якщо його не виставити на продаж цієї осені, - Білоус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЗ збанкрутує, якщо його не виставити на продаж цієї осені, - Білоус

Фондовий ринок
408
Якщо “Одеський припортовий завод” не виставити на продаж цієї осені, то він просто стане банкрутом.
Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Фонду державного майна Ігор Білоус.
“Ситуація на ринку мінеральних добрив наразі – найгірша за останні 15 років. Тенденція ця, якщо вірити авторитетним прогнозам, збережеться до 2019 року. Подібні ОПЗ заводи вже зупинено в Китаї та Австралії, зупинила один з заводів і Yara. ОПЗ також не працює”, – повідомив він.
За його словами, при наявній високій ціні на газ і зниженні цін на добрива, працюючи, він буде генерувати значні збитки.
“У заводу вже є історично успадковані борги – як, наприклад, борг перед Фірташем, який наразі підтверджено разом з пенею і штрафом на рівні 251 млн доларів, або борги перед постачальниками газу. Враховуючи це, працювати в збиток, збільшуючи і накопичуючи ці борги, було би неприпустимо”, – заявив голова ФДМУ.
“Разом з тим, до зими завод все-таки доведеться запустити, інакше на нього чекає довготривалий складний ремонт”, – повідомив Білоус.
Він зазначив, що інвестору, який прийде на завод, крім суми, яку він заплатить за результатами аукціону, доведеться викласти як мінімум 380 млн доларів.
“З них 251 млн доларів – це борг, підтверджений Стокгольмським арбітражем, 32 млн доларів – борги перед банками і трейдерами за газ, ще близько 100 млн доларів треба мати у якості оборотного капіталу, щоб запустити завод і заставити його повноцінно функціонувати”, – написав голова ФДМУ.
За його словами, усе це доведеться враховувати при визначенні стартової ціни, оскільки це враховують і потенційні інвестори.
“Крім того, якщо завод не виставити на продаж цієї осені, то за таких загальних умов він просто стане банкрутом. Тому ми розуміємо, що треба оголошувати аукціон і знижувати стартову ціну”, – підсумував Білоус.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас