Восени в Києві почнуть будівництво «розумного» кварталу (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени в Києві почнуть будівництво «розумного» кварталу (фото)

Світ
1749
На вулиці Мельникова в Києві з’явиться Living Lab – перший в Україні smart-квартал, оснащений найкращими технологіями для комфортного життя в місті. Проект запустять восени, а основні роботи планують закінчити навесні наступного року. Після цього «розумна» вулиця буде постійно доповнюватися новими технологіями.
16 вересня в Києві презентували проект модернізації парку ім. Котляревського та ділянки вулиці Мельникова до метро Лук’янівська. Планують повністю перебудувати дорожні комунікації – обладнати велодоріжку, встановити «розумні» сучасні світлофори, що запобігають утворенню заторів, енергоефективні ліхтарі на сонячних батареях, системи освітлення пішохідних переходів, а також модерну дорожню розмітку.
Вулицю зроблять дружньою для жителів міста з особливими потребами: встановлять датчики для незрячих, пандуси, з’їзди і ліфти для людей з обмеженою мобільністю. Крім цього, підземні переходи і парк ім. Котляревського обладнають тривожними кнопками і камерами спостереження.
Восени в Києві почнуть будівництво «розумного» кварталу (фото)
Також планують озеленити вулиці і парк ім.Котляревського, встановити систему сортування сміття, «розумні» лавки і зупинки з сонячними батареями і можливістю підзарядки гаджетів, мережі електрозаправок і сенсори екологічного стану вулиць.
Точна кількість нововведень і їх суть буде обговорюватися з жителями району. «Наша сьогоднішня зустріч – це початок діалогу. Цей діалог буде продовжуватися на вулиці і в онлайні у вигляді опитувань, щоб люди могли сказати, як вони бачать цей простір, цей парк. І все зміни будуть відбуватися саме відповідно до побажань людей.Саме тому сьогодні це концепт, а не проект», – розповіла на презентації Living Lab Ярослава Бойко, співкоординатор Kyiv Smart City. Відібрані проекти, які будуть реалізовані в рамках вулиці, будуть презентовані окремо.
Фінансувати модернізацію вулиці будуть з різних джерел. Зокрема, очікують, що компанії будуть тестувати на ній свої технологічні розробки.
«Капітальний ремонт скверу ми планували робити за бюджетні кошти, враховуючи ті напрацювання, які будуть рекомендовані командою. А компанії, які захочуть презентувати свої напрацювання на цій вулиці, повинні робити це за свій рахунок», – пояснив Олег Гаряга, голова Шевченківської райдержадміністрації. Бізнес може приєднатися до проекту, заповнивши форму на сайті.
Smart Street – одна з ініціатив Kyiv Smart City, що почала роботу в 2015 році. У столиці вже працює кілька проектів, реалізованих в різний час: наприклад, запущена зовсім недавно «Поліклініка без черг», відкритий бюджет Києва і більше десятка інших ініціатив.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас