Гройсман розповів, кому дадуть субсидії і коли їх почнуть виплачувати грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман розповів, кому дадуть субсидії і коли їх почнуть виплачувати грошима

Особисті фінанси
5264
До зими субсидії на оплату житлово-комунальних послуг оформлять до 9 міліонів українських сімей з 15 існуючих. За комуналку вони будуть платити 15% спільного доходу сім’ї. При цьому уряд закликає українців оформляти субсидії, оскільки державі вигідніше надавати адресну допомогу кожній родині, ніж виплачувати дотації комунальним підприємствам.
 
Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
“Є 6 млн сімей, які сьогодні отримують субсидії. Хочу всіх заспокоїти, що система спрацює (і відбудеться переоформлення). Пенсіонерів це не стосується – всім, кому були призначені субсидії, вони будуть автоматично змінені. Дуже важливо, щоб люди були уважні, коли їм виставляють рахунки, коли вони повинні розібратися в цифрах. все інше держава зробить. Ми забезпечимо всі сім’ї, які потребують підтримки, субсидіями. Ми не будемо субсидувати, як було раніше – давати дотації теплокомуненерго, “Нафтогазу” сотні мільярдів гривень. Ми дамо кожному громадянину, у якого невисокий дохід, і ми його захистимо. А всі, хто має високі доходи, їздять на крутих машинах, мають великі будинки або квартири, нехай платять повноцінно”, – заявив Гройсман.
За словами прем’єра, в бюджеті було передбачено, що субсидії отримають до 9 млн сімей. Але чи покриють субсидії зростання тарифів, як про це заявляли в уряді раніше, поки що невідомо. “Реальна картина буде, коли люди оформлять субсидії. Більше точно не буде. Самі субсидії отримають відповідний захист. Ця система досить справедлива. Тобто ти маєш невисокий дохід – за тебе держава допоможе заплатити. Ти маєш високий дохід – плати сам… Як раніше працювала система? Субсидії люди отримували, тарифи були занижені, на них просто заробляли величезні кошти на всіх рівнях, “Нафтогаз” отримував більше 100 млрд грн дотацій щорічно, і ця система акумулювала збитки. На цих тарифах, коли були різні ціни, людям подавали, начебто це пільгова ціна, але насправді це була корупційна ціна. Тому що списували на населення дешевий газ, а потім перепродавали його за комерційною ціною, потім у людей з’являлися мільярди. Цієї схеми більше не буде”, – пообіцяв Гройсман.
Також прем’єр заспокоїв українців з приводу побоювань, що держава знайде достатню кількість грошей на покриття субсидій. За словами Гройсмана, пошук грошей – це обов’язок держави, з яким вона в змозі впоратися. Тому прем’єр закликав українців оформляти субсидії, якщо вони їх потребують – і отримувати допомогу від держави.
“Ми сьогодні працюємо навіть над тим, щоб за результатами завершення опалювального сезону ту економію, яку люди можуть отримати за рахунок меншого споживання, повернути більш економним в грошовому еквіваленті. Але сьогодні не можу сказати, що це станеться в певний конкретний період. Ми над цим ще працюємо. Але я точно можу сказати, що тільки-но у нас з’явиться можливість віддати людям гроші, ми будемо це робити”, – підкреслив Гройсман.
Не так давно в Кабміні оголосили про зміни в оформленні субсидій. Зокрема, якщо раніше під час оформлення пільг враховувалися доходи непрацюючих пенсіонерів за попередній рік, то тепер враховуються лише доходи за останній місяць. Для сімей, які оформили субсидії раніше, в цьому опалювальному сезоні вони будуть автоматично продовжені і перераховані. А от відмовляти в субсидіях почнуть тим, хто має приховані доходи, високу зарплату або хто здійснював покупки на суму понад 50 тисяч грн.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас