Створено новий пристрій для переробки тепла тіла в електрику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено новий пристрій для переробки тепла тіла в електрику

Технології&Авто
1501
Дослідники з Університету штату Північна Кароліна розробили новий пристрій для перетворення теплового випромінювання тіла в електрику. На відміну від більшості подібних розробок, система збору тепла мало важить, повторює форму тіла і може генерувати значно більше електроенергії, ніж будь-які аналоги.
Носимі термоелектричні генератори (НТГ) виробляють електрику за рахунок різниці між температурою тіла і зовнішньої температури повітря. Однак більшість подібних розробок або використовують громіздкі теплопоглиначі, або виробляють максимум один мікроват енергії на квадратний сантиметр. Американським ученим вдалося добитися показника 20 мікроват на кв. см без використання теплопоглинача, повідомляє Science Daily з посиланням на публікацію в журналі Applied Energy.
В основі нової технології лежить шар теплопровідного матеріалу, який кріпиться до шкіри і розсіює тепло. На нього наноситься полімерний шар, який утримує тепло. Цей шар змушує теплове випромінювання тіла проходити крізь розташований в центрі НТГ розміром в 1 кв. см. Надлишки тепла, які не перетворюються в електрику, проходять через НТГ до зовнішнього шару теплопровідного матеріалу, де і розсіюються.
Вчені також визначили, яка частина тіла найкраще підходить для збору тепла. Виявилося, що оптимальний варіант — це передпліччя. Хоча температура тіла там нижча, ніж на зап’ясті, але зате на цій частині простіше встановити прилад для збору енергії. Дослідники також вмонтували НТГ в футболку, яка може генерувати 6 мікроват на кв. см і 16 мікроват на кв. см під час пробіжки.
Розробка може стати основою нових переносних пристроїв для відстеження стану здоров’я. Мета вчених — створити такі системи, які дозволять відмовитися від використання акумуляторів і зробити процес вироблення енергії автономним.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас