Надання МВФ Україні траншу підтримає курс гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надання МВФ Україні траншу підтримає курс гривні - банкіри

Валюта
1609
Надання Україні третього траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) на суму близько $1 млрд (SDR716,11 млн) сприятиме стабілізації курсу гривні.
“Звичайно, для гривні рішення МВФ більш ніж позитивне. З самого ранку валютний ринок відреагував зниженням курсу долара. Наприклад, на безготівковому ринку курс долара вже до обіду відкотився на 20 копійок. Думаю, в зв’язку з цим в найближчі дні у Національного банку буде гарна можливість збільшити міжнародні резерви не тільки за рахунок коштів Фонду, а й завдяки проведенню валютних аукціонів з купівлі, тому що пропозиція інвалюти на міжбанківському ринку зараз значною мірою перевищує попит”, – сказав заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергій Волков.
За його оцінкою, в жовтні-листопаді коливання курсу нацвалюти будуть некритичними – в діапазоні 1-1,5 грн.
“Зростання золотовалютних резервів завдяки траншу МВФ відбулося перед найбільш несприятливим для валютного ринку періодом – опалювальним сезоном, коли традиційно через зростаючий імпорт в країну енергоресурсів починає знижуватися курс гривні. Тому, думаю, в жовтні-листопаді коливання курсу нацвалюти будуть некритичними – в діапазоні ще 1-1,5 грн”, – сказав експерт.
Головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов вважає, що отримання коштів МВФ буде чинити стабілізуючий, але не зміцнювальний вплив на гривню.
“У сформованих макроекономічних умовах отримання чергового траншу кредиту МВФ здатне чинити лише стабілізуючий, але не зміцнювальний вплив на курс гривні. Слабкість гривні протягом останнього року була спричинена такими фундаментальними факторами, як зменшення обсягів експорту та відсутність помітного припливу приватного капіталу в країну. Оскільки транш МВФ ніяк не скасовує ці чинники, він не здатний сам по собі змінити тенденцію на валютному ринку. Восени гривня буде зберігати сезонно підвищену волатильність в помірних межах – коливання амплітудою до 10%”, – сказав Блінов.
Аналогічної точки зору дотримується і аналітик казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергій Дробот.
“Новина про завершення другого перегляду програми співпраці з МВФ і зростання золотовалютних резервів, яке відбудеться в результаті отримання третього траншу МВФ і випуску гарантованих США облігацій, зіграє стабілізуючу роль для валютного ринку. Вважаємо, в найближчі дні на ринку буде все порівняно спокійно. Проте, на нашу думку, тиск на гривню зросте до кінця року на тлі фактора сезонності”, – сказав він.
При цьому, на думку С.Дробота, надання Україні чергового траншу свідчить про позитивну оцінку МВФ поточних процесів в країні і готовність продовжувати співпрацю, що є позитивним сигналом для інвесторів.
Разом з тим директор казначейства Ощадбанку Володимир Ісаков вважає, що тренд до зміцнення гривні може продовжитися.
“Звістка про вірогідне надання траншу вже позитивно позначилася на курсі гривні в останні дні. На тлі позитивних новин тренд до зміцнення може продовжитися. Надалі ж усе залежатиме від ринкових факторів і макроекономічної ситуації”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас