МВФ і гривня: чи варто чекати зміцнення гривні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ і гривня: чи варто чекати зміцнення гривні - експерт

Валюта
6828
У середу 14 вересня Рада директорів МВФ схвалила виділення Україні третього траншу програми розширеного фінансування в розмірі $1 млрд, говориться в повідомленні фонду. Після його перерахування загальний обсяг виплат з початку дії програми досягне $7,62 млрд із узгодженої в 2015 р. загальної суми $17,5 млрд. Перші два транші становили загалом $6,7 млрд.
Це рішення було анонсовано керівництвом України ще минулого тижня, тому було досить очікуваним. Гривня почала зміцнюватися до долара вже з минулої середи, причому на всіх сегментах валютного ринку одночасно.
Так, за тиждень купівля/продаж готівкового долара знизилася з 26,4/26,8 до 26,0/26,4 грн, на міжбанку «американець» подешевшав з 26,8 до 26,2 грн, а офіційний курс долара, що встановлюється НБУ, знизився за цей час з 26,85 до 26,33 грн.
На думку Вадима Іосуба, старшого аналітика Альпарі, найближчим часом варто очікувати, що на всіх сегментах ринку долар опуститься нижче за позначку 26 грн, після чого новину з третім траншем можна буде вважати повністю «відіграною», і подальша динаміка гривні буде залежати від зусиль, що вживаються владою, перспектив отримання наступних траншів програми МВФ, а також грошей Євросоюзу і гарантій США. Позитивний сценарій призведе до повернення національної валюти до рівнів 25 грн за долар, негативний – до зростання курсу до 27 грн до кінця року.
Керівництво НБУ вже анонсувало перспективи отримання ще двох траншів програми до кінця поточного року, проте ця інформація поки ніяк не підтверджена з боку МВФ. Про що можна говорити з високим ступенем впевненості, так це про отримання кредитних гарантій уряду США на $1 млрд, під які можна розмістити єврооблігації з мінімальною прибутковістю, близькою до прибутковості американських держпаперів. Крім того, найближчим часом можна розраховувати отримати половину обіцяної макрофінансової допомоги Євросоюзу. Загальний пакет допомоги сягає 1,2 млрд євро, таким чином, йдеться про отримання 600 млн євро до кінця місяця.
Отримання третього траншу і згаданої допомоги від Євросоюзу і США буде служити сигналом потенційним інвесторам про стабілізацію ситуації в економіці, зменшення ризиків країни, що сприятиме притоку іноземних інвестицій і більшій активності потенційних учасників при проведенні приватизаційних угод.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас