Як аферисти заробляють на банкрутстві банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як аферисти заробляють на банкрутстві банків

Кредит&Депозит
2782
Кількість ліквідованих банків в Україні зростає. Разом з тим збільшується і кількість вкладників, яких охоплює паніка і бажання скоріше “врятувати“ свої гроші.
Однак клієнтів банків, що лопнули, може очікувати ще один неприємний “сюрприз“ – шахраї, які придумали, як можна нажитися на чужих труднощах.
Як правило, наведення на вкладників дають самі співробітники банку, які мають доступ до баз.
Так, в Україні виявлено близько 30 випадків, коли шахраям вдавалося роздобути 200 000 грн – розмір гарантованої суми відшкодування вкладникам Фондом гарантування вкладів. Спочатку аферисти добували персональні дані вкладників ліквідованого банку.
Після цього вони підробляли документи (паспорти, ідентифікаційні коди), з допомогою яких у приватного нотаріуса оформляли доручення на право отримати гроші. Далі їм потрібно було всього лише випередити справжніх клієнтів фінустанови.
Так, один із вкладників був неприємно здивований, коли в ФГВФО йому сказали, що він вже нібито отримав кошти. В Реєстрі судових рішень зазначено, що від шахраїв постраждали клієнти Брокбізнесбанку, Златобанку, банку Фінанси та кредит. Зараз триває суд над шахраями, один з них вже заарештований з правом внесення застави в 1 млн 140 тис грн. У Фонді гарантування вкладів відмовилися якось коментувати ситуацію, що склалася.
Бували випадки, коли людина хотіла отримати свої гроші, приходила у призначений час у філію банку, а їй казали, що гроші вже зняли в іншому відділенні.
За словами радника президента Асоціації українських банків Олексія Куща, такий спосіб афери новий в нашій країні і досить складний для здійснення.
“Авантюри, пов’язані з отриманням грошей за дорученням, зустрічаються нечасто, оскільки у них складна процедура: потрібно роздобути паспорти, витратитися на довіреність тощо. Фінансисти зазвичай уважно вивчають надані документи і воліють працювати з вкладниками особисто. З іншого боку, банки-ліквідатори, як правило, приймають заяви на повернення вкладів у декількох відділеннях в місті, тому відстежити кожного окремого клієнта фізично неможливо, чим і користуються шахраї“, — розповів експерт.
Правники б’ють тривогу, підтверджуючи той факт, що подібні афери в країні набирають обертів. На думку багатьох правознавців, ліквідації банків сприяють новому шахрайству.
“Бували випадки, коли людина хотіла отримати свої гроші, приходила у призначений час у філію банку, а їй казали, що гроші вже зняли в іншому відділенні. Як правило, наведення на вкладників дають самі співробітники банку, які мають доступ до баз“, — розповів юрист Ростислав Кравець.
Він зазначив, що найчастіше в такий спосіб обманюють пенсіонерів. “Банки не завжди добровільно погоджуються віддавати обдуреним вкладникам гроші, у більшості випадків їх доводиться вибивати через суд, на що може піти до півроку і більше. А у пенсіонерів, як правило, на такі позови не вистачає здоров’я“, — пояснив Кравець.
На жаль, у клієнтів, за словами Олексій Куща, поки що залишається єдиний спосіб убезпечити себе від неприємностей – прийти якомога раніше за грошима.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас