США подали скаргу на Китай до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США подали скаргу на Китай до СОТ

Світ
506
США у вівторок звернулися до Світової організації торгівлі (СОТ) зі скаргою на незаконне субсидування Китаєм виробників рису, кукурудзи та пшениці, а також підтримку АПК в цілому.
“Коли американські працівники, підприємства і фермери мають рівні можливості конкуренції у світовій економіці, ми перемагаємо. А коли інші країни ігнорують правила і намагаються збити ціну, ми закликаємо їх до відповіді”, – заявив президент США Барак Обама у зв’язку з претензією.
Нова торгова суперечка США і Китаю розгортається на тлі кампанії Б.Обами на підтримку транстихоокеанського партнерства (TTP – торговельна угода 12 країн, включаючи США, Японію, Австралію та інші), яке не включає КНР. Президент США розраховує на ратифікацію цієї угоди Конгресом до кінця поточного року, тобто до закінчення другого терміну своїх повноважень.
У тексті скарги стверджується, що Пекін нібито перевищив узгоджений з СОТ поріг субсидій для виробників рису, пшениці і кукурудзи на $100 млрд, щоб стимулювати підвищення його виробництва.
Міністерство торгівлі Китаю висловило жаль з приводу дій США, підкресливши, що заходи підтримки АПК, що реалізуються в КНР, відповідають правилам СОТ і міжнародній практиці.
“Уряд Китаю встановив ціни на пшеницю, кукурудзу і рис набагато вище ринкового рівня, що призвело до несправедливих державних субсидій, які порушують правила СОТ”, – йдеться в заяві президента США Барака Обами.
Скарга з боку США подається на тлі зниження експорту сільгосппродукції з США до Китаю.
“Ці програми спотворюють ціни в Китаї, знецінюють працю американських фермерів і порушують ті кордони, дотримуватися яких Китай погодився при вступі до СОТ”, – заявив торговий представник США Майкл Фроман.
За оцінками американських торгових груп по пшениці, цінова підтримка Пекіна гарантує китайським фермерам ціну пшениці близько $10 за бушель проти $3,30-3,90 за бушель в США в поточному сільськогосподарському році, який почався 1 червня.
Як говориться в прес-релізі міністерства сільського господарства США від імені міністра Тома Вілсека, скасування низки торговельних обмежень з боку Китаю дозволило підвищити щорічний експорт американської продукції в цю країну з $2 млрд в 2001 році до більш ніж $20 млрд.
“Однак наші справи могли б йти набагато краще, особливо якщо б наші зернові могли б конкурувати в Китаї на рівних умовах”, – вважає він.
Це звернення до СОТ стало вже 23-м за час президентства Б.Обами (з 2009 року) і 14-ю скаргою на дії Китаю.
За оцінками Мінсільгоспу США, в 2017 фінансовому році (починається 1 жовтня) експорт сільгосппродукції до Китаю складе $21,5 млрд проти $3,5 млрд в 2016 фінроці. Таким чином, Китай потіснить Канаду як найбільший експортний ринок для американського АПК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас