Банк Англії випустив в обіг пластикову банкноту з портретом Черчілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії випустив в обіг пластикову банкноту з портретом Черчілля

Світ
537
Банкомати Великої Британії з вівторка видають перші пластикові купюри Банку Англії номіналом п’ять фунтів з оновленим дизайном, що включає зображення одного з найвідоміших прем’єр-міністрів країни – Вінстона Черчілля, йдеться в повідомленні британського ЦБ.
У найбільші міста країни доставлені нові купюри на загальну суму 2 млрд фунтів стерлінгів. Всього ж було надруковано 440 млн таких банкнот.
У пластикових банкнот багато переваг, зокрема, вони не бояться намокання і менше зношуються. За оцінками Банку Англії, купюра з полімерних матеріалів служить в 2,5 рази довше, ніж паперова. Однак ЦБ вже попередив британців, що нові купюри можуть злипатися.
На банкноті також наведено цитату з промови У. Черчілля в Палаті громад британського парламенту 13 травня 1940: “Мені нема чого запропонувати [британцям], крім крові, важкої праці, сліз і поту” (I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat). Як жартують британські журналісти, новий банківський квиток легко витримає будь-який з цих впливів. А за словами голови ЦБ Марка Карні, п’ятифунтова купюра залишиться неушкодженою і після “червоного вина, сигарного попелу, укусу бульдога і навіть прання в машині”.
Старі п’ятифунтові банкноти залишаються в обігу на звичайних умовах до 5 травня 2017 року, після чого їх можна буде обміняти на нові в Банку Англії.
Благодійний аукціон, на якому будуть виставлені нові купюри з самого початку серії, пройде 3 жовтня.
Влітку 2017 року британський ЦБ випустить пластикові 10-фунтові банкноти із зображенням письменниці Джейн Остін, а до 2020 року – 20-фунтові банківські квитки з портретом живописця Вільяма Тернера.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас