Україна судитиметься за скіфське золото у жовтні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна судитиметься за скіфське золото у жовтні

Світ
789
В Окружному суді міста Амстердам 5 жовтня відбудеться судове засідання у справі про позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона (м. Амстердам) щодо повернення української колекції скіфського золота.
Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб з посиланням на інформацію Міністерства культури України.
“Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих “Центральним музеєм Тавриди”, “Керченським історико-культурним заповідником”, Національним заповідником “Херсонес Таврійський” і “Бахчисарайським історико-культурним заповідником” для експонування в Музей Алларда Пірсона (м. Амстердам) в період з 06.02.2014 до 28.05.2014 року в рамках виставки “Крим – золотий острів в Чорному морі”, – йдеться в повідомленні.
У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій нагадали, що конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через анексію півострова Росією. Саме в цей час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національного музею історії України, мотивуючи свою відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.
За українськими законами, всі зібрані експонати є частиною Музейного фонду України й можуть передаватися на тимчасове зберігання на підставі укладених контрактів. “Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музей Алларда Пірсона, завершився 13.06.2014 року, після чого, згідно із законом, ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню”, – наголошується в повідомленні.
Представництво та захист інтересів в суді здійснює юридична фірма “ Bergh Stoop&Sanders N. V.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас