Україна завалить Європу помідорами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна завалить Європу помідорами

Аграрний ринок
1522
Найближчим часом тепличні комбінати України планують відновити експорт томатів в Польщу.
Сьогодні в Польщі томати дешевшають під тиском великої пропозиції з відкритого ґрунту, але навіть за таких умов українські томати можуть конкурувати з польськими, перш за все через ціну.
Як повідомляють в Інформаційно-аналітичному центрі “Шувар”, сьогодні ґрунтові томати в Польщі великим оптом можна купити за ціною 0,25-0,35 EUR/кг, а тепличні томати пропонують за ціною 0,46-0,53 EUR/кг. Це майже на 25% дешевше, ніж на початку тижня, але ціни все одно залишаються одними з найвищих за останні 5 сезонів.
Українські тепличні господарства сьогодні пропонують помідори по 0,18-0,20 EUR/кг, і за даними фахівців з експорту ОРСП “Шувар”, така ціна є дуже привабливою для польських оптових компаній, але йдеться саме про продукцію експортної якості.
“З середини вересня томати в Польщі, як правило, починають дорожчати через скорочення пропозиції з відкритого ґрунту. Саме в цей період Польща починає активно імпортувати томати, а для України вересень і початок жовтня – це період найвищих показників експорту томата”, – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.
За даними пані Гетьман, в минулому році саме у вересні і жовтні Україна експортувала в Польщу близько 2 тис. тонн томатів. У вересні та жовтні 2015 року Україна навіть посіла друге місце в списку постачальників томатів в Польщі, залишивши позаду Іспанію та Італію – найбільших виробників томатів в ЄС.
Фахівці Експортного мосту “Львів-Варшава”, який почав працювати на ОРСП “Шувар” у липні 2016 року, вважають, що в цьому році є шанс оновити торішній рекорд, враховуючи велику зацікавленість польських компаній в українських томатах.
Вони готові безкоштовно проконсультувати українських фермерів щодо вимог до якості товару, який буде експортовано в ЄС, і запрошують до співпраці всіх виробників, які мають обсяги томатів експортної якості. Всі витрати і ризики, пов’язані з логістикою і реалізацією українських томатів в Польщі, фахівці Експортного мосту беруть на себе.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас