Мінфін пообіцяв іпотечним позичальникам податкову розстрочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пообіцяв іпотечним позичальникам податкову розстрочку

Кредит&Депозит
1056
Міністерство фінансів України пропонує вирішити проблему зростання податкового боргу фізичних осіб, які отримали іпотечні кредити, шляхом трирічної розстрочки їхніх податкових зобов’язань.
Як повідомляється на веб-сайті Мінфіну, відповідна ініціатива відображена в робочій версії пакету змін до Податкового кодексу, яку міністр фінансів Олександр Данилюк представив на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради в середу.
“Надання платнику податків права розстрочки сплати протягом трьох років суми податкового зобов’язання, нарахованого на суму боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності за кредитом”, – пояснюється суть пропозиції в презентації Мінфіну.
За даними відомства, суми розстрочених податкових зобов’язань будуть розраховуватися платниками податків самостійно згідно з відповідними документами щодо суми прощеного (анульованого) кредитором боргу (кредиту) і будуть погашатися рівними частками кожного календарного кварталу до 20 числа наступного за ним місяця.
У Мінфіні очікують, що такий крок знизить соціальну напруженість в суспільстві.
Крім того, Мінфін пропонує ввести нову систему оподаткування доходів від здійснення діяльності (в тому числі підприємницької) на базі загальної системи оподаткування доходів фізичних осіб.
Згідно з презентацією, заплановано введення категорій – дрібна одноосібна діяльність, “пом’якшена” загальна система і стандартна загальна система (чинна).
Дрібна одноосібна діяльність передбачає сплату податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за фіксованою ставкою для осіб, які не зареєстровані як підприємці без права найму інших осіб.
У цій категорії – роздрібна торгівля, надання побутових послуг населенню, традиційні народні промисли (перелік встановлюється місцевою радою): обсяг річного доходу до 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2016 році – 344,5 тис грн). Розмір податку для цієї категорії – 10% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року (у 2016 році – 137,8 грн в розрахунку на місяць).
Категорія “пом’якшена” загальна система передбачає сплату ПДФО з прибутку. До цієї категорії відносяться фізособи-підприємці та фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність: види діяльності – обмежені подібно обмеженням за єдиним податком. Обсяг річного доходу передбачається до 4 тис. розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року (у 2016 році – 5,512 млн грн): об’єкт оподаткування – різниця між доходами і витратами за ставкою 18%. Сплата передбачається щокварталу авансовими платежами.
Згідно з повідомленням, робоча група, в яку входять депутати, громадські експерти, бізнес, Державна фіскальна служба і Мінфін завершує роботу над документом: фінальну версію планується подати на Кабмін до кінця вересня.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас