Ціна на продовольство зростає в усьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на продовольство зростає в усьому світі

Світ
566
Світові ціни на продовольство в серпні зросли до рекордного за 15 місяців рівня, повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних націй (ФАО). Індекс цін, який організація відстежує за п’ятьма продовольчими групами, в серпні зріс на 1,9%.
В цілому ФАО констатує зростання цін на молочну продукцію (+8,6%), олію (+7,4%) і цукор (+2,5%). Автори дослідження пояснюють це падінням виробництва молока в Європі, подорожчанням пальмової олії через зниження її виробництва в Малайзії, а також зміцненням валюти Бразилії – найбільшого в світі виробника цукрової тростини.
Ситуація в Бразилії не така однозначна – на тлі зниження цін на цукор в останні роки інвестиції в галузь сильно впали, що знизило кількість нових і модернізованих проектів, а низка виробників і зовсім збанкрутували. Крім того, з літа 2014 року знизилися ціни і на етанол, для виробництва якого використовувалася велика частина бразильської тростини. Водночас зростання цін на цукор робить вигідним його виробництво, і багато заводів переорієнтовуються на нього з етанолу.
Що стосується молочних продуктів, то не дорожчають вони лише в Європі, яка традиційно є великим виробником і експортером, зазначила гендиректор Інституту аграрного маркетингу Олена Тюріна. У решті регіонів світу зростання цін обумовлене дефіцитом молока для промислової переробки, дорогою сировиною та обмеженою географією виробництва низки продуктів.
За оцінкою ФАО, в серпні подешевшали лише зернові (на 3% в порівнянні з липнем). Це пов’язано, зокрема, з тим, що валові збори зерна в РФ перевищують рівень останніх років, урожай 2016 очікується не менше ніж 110 млн тонн, що вище за збори в останні десятиліття. Оскільки РФ є провідним світовим експортером зерна, наш урожай впливає на світові ціни, знижуючи їх, розповіла експерт Інституту аграрного маркетингу.
Експерти очікують збереження поточних трендів на світовому продуктовому ринку як мінімум до кінця поточного року. Далі все буде залежати від врожаю зернових і стану доходів населення. Не виключено, що зростання цін в інших сегментах призведе до збільшення споживання хліба і підвищенню попиту на зернові, тоді ціни на них також почнуть зростати.
Продовжиться і зростання цін на цукор як мінімум до збільшення обсягів виробництва за рахунок припливу інвестицій.
Стабільно зростатимуть ціни на молоко і продукти з нього, але лише ті, де немає рослинних жирів. Зростання інвестицій у виробництво тепличних овочів і збільшення потужностей зі зберігання можуть призвести до згладжування сезонних коливань цін.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас