Як падіння світових цін на зерно впливає на курс нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як падіння світових цін на зерно впливає на курс нацвалюти

Валюта
1672
Світові ціни на зернові культури продовжують падати. Як зазначається в останньому звіті ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), індекс цін на зернові за підсумками серпня становив 143,6 пункту, що на 4,5 пункту (на 3%) нижче липневого показника та на 7,4% нижче рівня минулого року.
“Котирування пшениці зазнають “знижувального” тиску у зв’язку з прогнозами на врожай в північній півкулі, – уточнюється в прес-релізі. – Котирування кукурудзи також знизилися в зв’язку з очікуваннями високого врожаю в США і великих обсягів поставок низькоякісної пшениці, яка може скласти конкуренцію кукурудзі як фуражу”.
Згідно з даними консалтингової компанії “ААА”, якщо на 1 вересня 2014 року тонна продовольчої пшениці оцінювалася в $234 (FOB), то в 2015 році – $172, а в 2016 – $162,5. Вартість кукурудзи знизилася з $175 в 2014 до $166 в 2016 році.
Світові ціни падають через рекордний обсяг виробництва і великі перехідні запаси. Проблеми з урожаєм мали місце лише у Франції, але урожай зернових в інших ключових регіонах їх повністю перекрив”, – коментує Марія Колесник, керівник аналітичного відділу компанії “ААА”.
Додатковим фактором, який негативно впливає на цінову динаміку, є нещодавнє рішення Єгипту про заборону закупівлі пшениці з України та Росії. Як повідомлялося, Єгипет включив Росію і Україну в список країн з ознаками ріжків в пшениці, таким чином заборонивши закупівлю зерна з цих країн. Рішення Єгипту призведе до подальшого зниження цін на чорноморське зерно, впевнені експерти.
Те, що ціни знижуються, – явище сезонне, проте в цьому році воно, за оцінками експертів, було більш помітним. “Ціни на зернові культури за літо впали в середньому на 20%. Таким чином, падіння цін набагато сильніше, ніж очікуване зростання врожаю зернових культур в 2016 році (в межах 5%)”, – відзначає головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.
При цьому роль аграрного сектора у зовнішній торгівлі України зростає з кожним роком. Згідно з даними Держстату, якщо в 2000 році на продукцію АПК припадало 9,4% від загального обсягу експорту ($1,37 млрд), то за підсумками першої половини 2016 року – аж 40,8% ($6,78 млрд).
Нацбанк також називає падіння цін на зернові одним з факторів нестабільності на валютному ринку, паралельно з сезонним посиленням попиту на іноземну валюту і загостренням ситуації навколо Криму і на сході країни.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас