Гроші українських вкладників йдуть на відсотки держкредиторам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші українських вкладників йдуть на відсотки держкредиторам

Кредит&Депозит
1166
Фонд гарантування вкладів фізосіб, який відповідає за виплати компенсацій потерпілим вкладникам, витрачає гігантські суми для оплати боргів держкредиторам. Як відсотки за кредитами, наданими Національним банком і Мінфіном, ФГВФО сплатив протягом 2014-2016 рр. (на 1 липня 2016 г.) 5,4 млрд. грн.
Про це Фонд повідомив на запит адвоката Ростислава Кравця.
У відповіді чиновників уточнюється, що левова частина процентної виплати припала на 2015 г. – 3,7 млрд. грн., і менше на решту років.
У величезних відсоткових виплатах Фонд бачить протиріччя: замість того, щоб в першу чергу розраховуватися з потерпілими вкладниками, держструктури платять відсотки один одному.
“Фактично це ще одне підтвердження неконституційності закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Фактично виходить, що НБУ і Мінфін наживаються на проблемах вкладників і за рахунок них заробляють відсотки. При цьому сплачена сума відсотків – 5,4 млрд. грн. – це сума неповернених вкладниками коштів, привласнених або, як полюбляє казати Гонтарева, зароблених Нацбанком. А сума сьогоднішньої заборгованості Фонду перед НБУ і Мінфіном свідчить фактично про неплатоспроможність ФГВФО і є результатом безвідповідальної поведінки та повного непрофесіоналізму керівництва Нацбанку і Фонду”, – зазначив Ростислав Кравець.
Станом на 31 серпня 2016 р. Фонд гарантування вкладів заборгував держкредиторам 60,7 млрд. грн. Борг перед Нацбанком становив 9,1 млрд. грн., а перед Мінфіном – 51,6 млрд. грн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас