На біржі "Універсальна" хронічно маніпулюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На біржі "Універсальна" хронічно маніпулюють

Фондовий ринок
580
Уповноважені особи НКЦПФР 5-6 вересня розглянули 26 справ за фактами порушення законодавства у вигляді маніпулювання цінами на фондовій біржі “Універсальна”, яка відома за своєю попередньою назвою “Придніпровська фондова біржа”.
 Проаналізувавши біржові контракти за II півріччя 2014 року, НКЦПФР встановила факти маніпулювання цінами з боку семи торговців цінними паперами ТОВ «ФК Гамбіт», ТОВ «ФК Профіт», ТОВ «ФК «Лівадія», ПрАТ «ФК «Актив»», ТОВ «Капітал-Стандарт», ТОВ «ТЦП «Примас»», ТОВ «ІК Бізнес Інвест».
Ці торговці системно здійснювали операції, які мали ознаки маніпулювання цінами, з цінними паперами чотирьох емітентів: ПАТ «АВК-Фінанс», ПАТ «ЛФС Сервісес», ПАТ «Код Інвест», ПАТ «Ост-Інвест» (надалі організаційно-правову форму було змінено на ПрАТ). “Біржові ціни за зазначеними операціями тільки давали уявлення про вартість цих цінних паперів і не відповідали ні фінансово-господарському стану емітентів, ні об’єктивній ситуації, яка склалася на ринку за відсутності даних операцій”, – говориться в повідомленні НКЦБФР.
Відповідно до річної звітності, всі вищезазначені емітенти мали негативні фінансово-господарські показники в 2013 році, а переважна частина їхніх активів складалася з поточних фінансових інвестицій та дебіторської заборгованості (87-88%), чистий дохід у більшості з них становив 1000 грн (У ПАТ «Код Інвест» – 4000 грн).
Крім того, торговці цінними паперами між собою і з емітентами, які брали участь в операціях з ознаками маніпулювання, пов’язані корпоративними зв’язками.
За фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку до кожного з семи торговців цінними паперами застосовано санкції. Ліцензія була анульована ТОВ «ФК Профіт», ТОВ «ФК «Лівадія», ПрАТ «ФК «Актив ». ТОВ «ФК Гамбіт» оштрафовано на 400 тис. грн, як і ТОВ «Капітал-Стандарт», і ТОВ «ІК Бізнес Інвест». ТОВ «ТЦП «Примас»» оштрафовано на 200 тис. грн.
Станом на 6 вересня за фактами маніпулювання цінами на фондовому ринку НКЦПФР порушила 152 справи, з них протягом поточного року розглянуто і прийнято рішення в 47 справах за даним видом правопорушення. За результатами розгляду накладено штрафів на загальну суму 3,7 млн грн, відносно 7 торговців цінними паперами застосовані санкції у вигляді анулювання ліцензії. За доведені факти маніпулювання цінами на фондовому ринку може бути застосовано штрафну санкцію в розмірі від 170 тис. до 850 тис. грн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас