В Україні можуть змінити податок на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть змінити податок на бензин

Енергетика
3210
Державна фіскальна служба (ДФС) опублікувала на своєму сайті законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу України”, який передбачає скасування акцизу з роздрібної реалізації нафтопродуктів і синхронне підвищення ставки основного акцизу на бензин, ДП та скраплений газ. Проект закону опублікований на сайті для громадського обговорення перед винесенням на розгляд у Верховну Раду.
Відповідні підвищення розміру ставок акцизного податку на пальне, зокрема, бензини, дизельне пальне та скраплений газ пропонується на еквівалентному рівні в €42/т.
Нагадаємо, що Міністерство фінансів України і Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики ініціювали включення роздрібного акцизу в основну ставку акцизного збору. Це обговорювалося з учасниками ринку під час круглого столу 2 вересня.
Нагадаємо, ставка роздрібного акцизу з 1 січня зафіксована на рівні €0,042. Його перегляд відбувається щоквартально згідно з курсом євро, встановленим Нацбанком на 20 число попереднього місяця. Таким чином, акциз із роздрібної реалізації нафтопродуктів у третьому кварталі 2016 р. становить 1,17 грн/л.
Зазначимо, що на сьогодні адміністрування роздрібного акцизу, що надходить до місцевих бюджетів, залишається неефективним. Додатковий податок стимулює власників АЗС до відходу від його сплати різними способами. Так, за даними OilNews, деякі мережі АЗК, як і раніше, не обкладають безготівкові продажі акцизним податком, відносячи ці обсяги до “відпуску зі зберігання”.
На думку аналітиків ринку, введення роздрібного акцизу в Україні значним чином спотворило конкуренцію на роздрібному ринку нафтопродуктів, стимулюючи недобросовісних операторів до ухилення від його сплати. Особливо сильно податок вдарив по ринку скрапленого газу, де, за розрахунками “Консалтингової групи “А-95”, ним не оподатковується до 40% всіх роздрібних продажів.
Експерти також зазначають, що єдиним ефективним виходом із ситуації стане ліквідація роздрібного акцизу і його перенесення в основну ставку акцизу, який легше адмініструвати. Одночасно владі необхідно розробити ефективний механізм регіонального розподілу даного податку, який зараз розподіляється несправедливо.
За матеріалами:
oilnews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас