Експерт прогнозує подорожчання бензину за кілька тижнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує подорожчання бензину за кілька тижнів

Особисті фінанси
2491
Ціноутворення в роздрібній мережі на бензин залежить від зовнішніх цін на нафтопродукти і курсу гривні до долара. Поки ці два основні фактори створюють передумови до подорожчання бензину.
Про це у коментарі зазначив Президент Асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
“Місяць тому міжбанк був 24,35-24,50 грн за долар, на вчора міжбанк склав 26,77 грн за долар. Це означає, що гривня втратила 2 грн на одному доларі. А курс гривні впливає на роздрібну ціну пального безпосередньо і дуже швидко, адже податки у нас сплачуються у валюті (євро), яка не повинна “ходити” в країні.
Потім на кордоні з євро перераховують на гривню, тобто держава фактично нічого не втрачає, тут вона себе убезпечила на всі 100%. Єдине, вона забула убезпечити від інфляційних процесів споживачів. Більше того, важлива стабільність гривні ще й тому, що левову частку споживання пального ми забезпечуємо завдяки імпорту. Тут ми ж розуміємо, що купуємо нафтопродукти за тверду валюту, а потім продаємо їх за гривню, а далі з цієї гривні повинні “зробити” валюту щоб закупити наступну партію”, – пояснив він.
За словами Л.Косянчука, незважаючи на те, що нацвалюта протягом місяця подешевшала на 2 грн (відносно долара), тобто передумови для зростання вартості пального на 2 грн/л. Це подорожчання може статися вже через кілька тижнів.
При цьому, експерт зазначив, що підвищення ціни на пальне завжди супроводжується втратою обсягів споживання.
“Щоб ви розуміли, за останні 2 роки обсяг споживання пального у нас впав на 40%, але це зовсім не означає, що 40% автомобілів перестали їздити. Це означає, що 40% перейшло в “тінь”, яких ніхто не бачить – ні податкова, ні Мінфін, ні ми”, – додав він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас