В Україні можуть продати велику мережу автозаправок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть продати велику мережу автозаправок

Фондовий ринок
3206
Генеральний директор “Татнафти” Наїль Маганов заявив, що не відкидає продажу мережі в Україні, якщо отримає хорошу пропозицію.Такий крок керівництво російської компанії пояснює економічною нестабільністю в нашій країні, а також напруженими відносинами з її владою.
На території України у “Татнафти” працює 108 АЗС.
Як повідомляв OilNews, в грудні 2014 р. в одному з інтерв’ю Маганов заявив, що продажі на АЗС “Татнафти” в Україні зростають. Втім, глава російської компанії зазначив, що готовий продати мережу АЗС, якщо знайдеться гідний покупець. Вперше “Татнафта” заявила про намір продати 46 заправок в Полтавській і Харківській областях в січні 2012 р. У це число були включені законсервовані через низьку рентабельність АЗС.
Проблеми “Татнафти” в Україні зумовлені тим, що російська компанія розгортала свою мережу заправок в Україні з огляду на СП “Укртатнафта”, яке було створено в 1994 р. на базі Кременчуцького НПЗ. Республіка Татарстан в особі “Татнафти” вклала в спільне підприємство нафтовидобувні активи на своїй території, а також грошові кошти. Однак 19 жовтня 2007 р. було здійснено рейдерське захоплення підприємства, і компанія перейшла під оперативний контроль групи “Приват”.
Протягом 2009-2010 рр. усі пакети акцій, контрольовані татарськими акціонерами (загалом близько 56%), були повернені “Укртатнафті” і згодом перепродані компаніям, афільованим з групою “Приват” і DCH (належить Олександру Ярославському)
У травні 2008 р. російська компанія подала позов на підставі угоди між урядом РФ і Кабінетом міністрів України про заохочення та взаємний захист інвестицій (від 27 листопада 1998 р.) у зв’язку з насильницьким захопленням ЗАТ “Укртатнафта” в жовтні 2007 р. і експропріацією акцій “Укртатнафти”, що належать групі “Татнафта”. Спочатку сума позову з вимогою відшкодування збитку становила $520 млн. Пізніше вона була збільшена до $2,4 млрд.
Паризький міжнародний арбітраж 29 липня 2014 р. ухвалив рішення про те, що Україна повинна виплатити “Татнафти” компенсацію в $112 млн і відсотки за ставкою LIBOR за три місяці плюс 3% з моменту позбавлення російської сторони права власності на акції “Укртатнафти” в якості компенсації за порушення ДІУ. Мін’юст уклав угоду з міжнародною юридичною фірмою Winston&Strawn LLP (Париж) на послуги з представництва та захисту прав та інтересів України за позовом ВАТ “Татнафта” до держави Україна в Апеляційному суді Парижа. Вартість угоди склала $468 тис.
“Татнафта” – одна з найбільших нафтових компаній Росії. На її частку припадає близько 8% нафтовидобутку в країні і понад 80% нафтовидобутку в Татарстані.
Компанія “Укртатнафта” була створена на базі Кременчуцького НПЗ відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 р. В РФ “Татнафта” управляє мережею з 562 АЗС, в Білорусі компанії належить 17 АЗС.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас