Засідання ЄЦБ: як будуть підтримувати євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засідання ЄЦБ: як будуть підтримувати євро

Світ
524
У липні чиновники ЄЦБ дали зрозуміти, що вони готові використовувати нові стимули для підтримки економіки єврозони, після того як Велика Британія вирішила залишити Євросоюз. Відтоді макроекономічні дані були змішаними, і Маріо Драгі не робив жодних заяв протягом семи тижнів.
Ясно одне: інфляція в єврозоні вже більше трьох років залишається нижче від цільового показника ЄЦБ, встановленого на рівні 2%, незважаючи на зниження ставок до рекордно низьких рівнів, а також програму кількісного пом’якшення (QE).
Очікується, що темпи зростання цін будуть незначними, і більшість аналітиків вважають, що ЄЦБ ухвалить нові заходи найближчим часом, імовірно, розширивши програму кількісного пом’якшення (QE). Питання тільки в тому, коли це станеться.
Що зробить ЄЦБ сьогодні?
Єдиної думки серед експертів з цього приводу немає. Близько половини аналітиків очікують, що Драгі оголосить про продовження програми скупки активів на півроку – до вересня 2017 р. Втім, інша половина аналітиків вважає, що регулятор піде на цей крок в грудні. Відстрочка дозволить ЄЦБ поспостерігати за діями ФРС США і Банку Японії. Небезпека полягає в тому, що інвестори можуть відреагувати негативно, і якщо євро зміцниться стосовно долара, це ускладнить ситуацію для європейських експортерів.
“Найскладніше рішення на цьому тижні – чи зважиться [ЄЦБ] нічого не робити”, – сказав старший економіст ING-DiBa Карстен Брзескі.
Обсяг щомісячного викупу активів в рамках програми QE становить €80 млрд. Згідно з поточними планами ЄЦБ, програма триватиме до березня 2017 року, а її сукупний обсяг складе €1,7 трлн.
Наскільки погана економічна ситуація?
Краща, ніж очікувалося. Останні дані показали, що зростання економіки єврозони триває, незважаючи на Brexit. Однак інфляція в регіоні залишається занадто низькою: споживчі ціни в серпні зросли лише на 0,2% в річному вираженні. Як очікується, оновлені прогнози ЄЦБ, які будуть опубліковані в четвер, відіб’ють більш слабкі перспективи, що може дати чиновникам привід діяти. Водночас Драгі може заперечити, що слід дочекатися, коли колишні стимули подіють, зокрема дешеві кредити для банків.
Що важливо для інвесторів?
Технічні деталі. Згідно з діючими правилами програми QE, є жорсткі обмеження щодо того, які облігації може скуповувати ЄЦБ. Регулятор не може придбати більше 33% будь-якого окремого випуску облігацій або облігацій з прибутковістю менш ніж мінус 0,4%. Але можливий брак відповідних паперів на деяких боргових ринках, зокрема це стосується держоблігацій Німеччини. Це означає, що правила можуть змінитися. Швидше за все, на думку експертів, стане можливим викуп бондів з більш низькою негативною прибутковістю.
Що ще може зробити ЄЦБ?
Якщо інфляція не прискориться істотно, ЄЦБ може почати скупку інших активів, таких як банківські облігації і пакети кредитів або навіть акції та нерухомість, як це робив Банк Японії. В крайньому випадку чиновники можуть розглянути більш радикальні заходи, такі як “вертолітні гроші”, крайня форма стимулів, які можуть включати прямі виплати центробанком грошей фізичним особам. Втім, використання цього заходу досить сумнівно, і Маріо Драгі неодноразово говорив, що воно не обговорюється. Член правління ЄЦБ Ів Мерш в минулі вихідні висловився проти “крайніх заходів”, які можуть підірвати довіру до єдиної валюти.
Як щодо відсоткових ставок?
Зараз відсоткова ставка за кредитами перебуває на нульовому рівні, ставка за депозитами – на позначці мінус 0,4% річних, ставка за маржинальними кредитами встановлена в розмірі 0,25%. До недавнього часу представники ЄЦБ підкреслювали позитивний досвід негативних ставок, даючи зрозуміти, що ставки можуть опуститися і нижче. Але в останні тижні чиновники визнали проблеми банків, зокрема в Німеччині, через негативні ставки. Це означає, що зниження ставок поки що виглядає малоймовірним.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас