Світові ціни на продовольство в серпні зросли до рекордного за останні роки рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на продовольство в серпні зросли до рекордного за останні роки рівня

Світ
510
Світові ціни на продовольство в серпні підвищилися до рекордного за 15 місяців рівня, повідомляється в прес-релізі ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).
У серпні середнє значення індексу продовольчих цін ФАО становило 165,6 пункту, що на 3 пункти (на 1,9%) вище за показник липня і майже на 7% вище за відповідний показник минулого року. Значення індексу в серпні є найвищим з травня 2015 року, уточнюється в прес-релізі. Найбільше подорожчали молочна продукція, олія і цукор.
Індекс цін на зернові становив 143,6 пункту, що на 4,5 пункту (на 3%) нижче за липневий показник та на 7,4% нижче рівня минулого року. “Котирування пшениці відчувають певний знижувальний тиск у зв’язку з очікуваннями врожаю в північній півкулі, – уточнюється в прес-релізі. – Котирування кукурудзи також знизилися в зв’язку з очікуваннями виключно високого врожаю в США і великих обсягів постачання низькоякісної пшениці, яка може скласти конкуренцію кукурудзі як фураж”.
Водночас світові ціни на рис формуються під впливом млявого інтересу покупців і перспективи великих обсягів пропозиції в зв’язку з очікуваним найближчим часом надходженням зерна нового врожаю.
Індекс цін на рослинні олії в серпні склав 169,1 пункту, підвищившись на 11,7 пункту (на 7,4%) у порівнянні з липнем. Таким чином, була перервана тенденція до певного зниження цін, що спостерігалася в останні три місяці .
“Відскік цін став результатом, в першу чергу, зростання котирувань пальмової олії в зв’язку з більш низьким, ніж очікувалося, урожаєм в Малайзії і скороченням світових запасів, – пояснюється в прес-релізі. – Це також збіглося із зростанням імпортного попиту з боку ряду ключових країн-споживачів, особливо, Індії та ЄС”. Світові ціни на рапсову олію також зросли в зв’язку з очікуваннями більш низького врожаю в ЄС.
Індекс цін на молочну продукцію склав 154,6 пункту, що на 12,3 пункту (на 8,6%) вище показника за липень і на 14% нижче за показник минулого року. Найбільше подорожчали сир, сухе незбиране молоко і вершкове масло.
“Це зростання, яке спостерігається останнім часом, підтвердило, що настрій на ринку помітно змінився, оскільки падіння виробництва молока в ЄС в поєднанні з млявим початком молочного року в країнах Океанії вказує на можливе зниження експортної пропозиції в більш великих, ніж очікувалося раніше, масштабах”, – йдеться в прес-релізі.
Індекс цін на м’ясо в серпні склав 162,2 пункту, що на 0,5 пункту (на 0,3%) вище переглянутого липневого рівня і на 5 пунктів нижче за рівень серпня 2015 року. Світові ціни на баранину, свинину і м’ясо птиці дещо зросли, а котирування яловичини знизилися. Обмеженість пропозиції свинини в ЄС і баранини з країн Океанії певною мірою сприяла зростанню цін на цю продукцію, проте активний попит на світовому ринку, особливо з боку країн Азії, сприяв зростанню цін на м’ясо птиці, уточнюють експерти ФАО.
Водночас відновлення обсягів виробництва яловичини в США знизило потребу в зовнішніх постачаннях і певною мірою сприяло зниженню світових цін.
Індекс цін на цукор склав 285,6 пункту, що на 6,9 пункту (на 2,5%) вище липневого показника і є найвищим значенням з жовтня 2012 року. При цьому він на 75% перевершує показник відповідного періоду минулого року.
Як пояснюється в прес-релізі, різке збільшення цін на цукор обумовлене, головним чином, неухильним зміцненням бразильського реала, який в серпні подорожчав відносно долара США ще на 2%. Світові котирування цукру формувалися також під впливом очікуваного значного дефіциту на світових ринках в 2016/2017 сільськогосподарському році і скорочення товарних запасів в Азії.
Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник, який відстежує ціни на п’ять основних груп продовольчих товарів на міжнародних ринках: зернові, м’ясо, молочні продукти, рослинні олії і цукор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас