Антон Козюра: Чому українці не поспішають приганяти дешеві вживані авто? Основні чинники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Чому українці не поспішають приганяти дешеві вживані авто? Основні чинники

Особисті фінанси
585
Власне основна причина – низька платоспроможність населення. Пільгові акцизи стосуються досить вузького сегмента автомобілів з датою випуску не старше за 2010 рік і стандартом Євро 5.
Також варто враховувати ту обставину, що за останні два роки ціна на вживані автомобілі на внутрішньому ринку також знизилася, чому сприяло зростання пропозиції за викидними цінами автомобілів зі сходу країни та з Криму.
Ще одним фактором виступає правило: одне авто, ввезене за пільговим акцизом, на одного українця, що відсікає перекупників від досить вигідної схеми.
При цьому для звичайного громадянина, крім необхідності розбиратися з потрібними документами для ввезення автомобіля, постає проблема оформлення візи.
Так, з огляду на різницю у вартості автомобілів, наприклад Golf класу, можна дійти висновку, що різниця у вартості на вторинному ринку України і в Прибалтиці відрізняється приблизно на 20 – 25% на користь останньої.
Однак витрати на оформлення та доставку автомобіля в Україну за «пільговою схемою» скоротять цей розрив на 5-7%, що не влаштує багатьох.
Крім того, є низка додаткових обмежень. Так, протягом одного року громадянин України не тільки має право заплатити менші акцизи, якщо ввозить з-за кордону один автомобіль, але і зазначений транспортний засіб не може бути проданий протягом одного року з дня реєстрації транспортного засобу.
Зрештою перед українцями стоїть вибір: шукати уживане авто в Європі і їхати за ним самому, що пов’язане з перспективою самостійного оформлення всього пакета необхідних документів, або спробувати знайти бажаний автомобіль на внутрішньому ринку за трохи більшою ціною, але з меншими проблемами при оформленні та постановці покупки на облік. Багато хто віддає перевагу другому варіанту.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас