Антон Козюра: Чому в нашій країні так непросто притягти власників банку до відповідальності? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Чому в нашій країні так непросто притягти власників банку до відповідальності?

Кредит&Депозит
599
Основна проблема банківського сектору України полягає в тому, що переважна більшість великих банків або належать великим фінансово-промисловим групам, або мають значну частку іноземного капіталу.
При цьому НБУ на даному етапі не може в повному обсязі здійснювати регулятивну роль через свою слабкість і вимушене слідування у фарватері зовнішньої політики держави в цілому.
Починаючи з весни 2014 року, регулятор досить успішно боровся зі спекуляціями дрібних банків, активно скорочуючи їх загальну чисельність.
Проте щодо великих системоутворюючих банків така стратегія неможлива з огляду на те, що різкі дії НБУ здатні зруйнувати і без того крихку фінансову систему в цілому.
Таким чином, з одного боку регулятор, не володіючи достатніми ресурсами, продовжує здійснювати спроби боротьби зі спекулятивними діями банків тих фінансово-промислових груп, вплив яких останнім часом падає.
Як приклад можна розглянути рішення від 17 серпня за позовом Генеральної прокуратури, в якому Вищий господарський суд України визнав недійсними умови вкладу газової компанії «Укргаз-Енерго» в «Родовід Банку».
Однак з іншого боку НБУ не може комплексно підійти до вирішення питання тієї ж групи «Приват», якій загрожує обвалення всієї фінансової системи.
Те ж можна сказати як про ПУМБ, так і про банки з російським капіталом, частка яких на українському ринку залишається значною і за останній рік демонструє зростання.
Як і зазначалося вище, НБУ на даному етапі не володіє достатніми резервами для впорядкування всієї системи в цілому і, змушений маневрувати, по можливості вирішуючи проблеми з банками, закриття яких не порушить крихкого балансу, який встановився на даному етапі.
До більш жорсткої політики регулятор може перейти тільки після відновлення зростання економіки країни, що безумовно може дати йому додаткові важелі впливу на ситуацію в банківському секторі.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас