В Україні з'явиться ще один авіаційний хаб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться ще один авіаційний хаб

Фондовий ринок
2006
Аеропорт “Запоріжжя” модернізують і побудують там новий пасажирський термінал. Загальна площа терміналу складе близько 9 тис. кв. м. На другому поверсі передбачається розмістити готель, кафе, дьюті-фрі і конференц-зал. Пропускна здатність терміналу становитиме 400 пасажирів на годину (250 пасажирів міжнародних авіаліній та 150 — внутрішніх). Кошторисна вартість проекту оцінюється в $20 млн. Приступити до робіт у Запоріжжі розраховують вже восени цього року, а закінчити — в наступному.
“Це буде найсучасніший термінал, що відповідатиме всім вимогам і міжнародним стандартам. При його проектуванні ми врахували досвід будівництва терміналу “А” аеропорту “Київ”, — повідомив генеральний директор КП “Міжнародний аеропорт “Запоріжжя” Віктор Бескупський.
До будівництва терміналу залучать інвесторів. Інтерес до терміналу проявили кілька турецьких авіакомпаній і український перевізник МАУ. Але офіційних заяв, хто саме будуватиме термінал, влада міста ще не озвучувала.
Модернізація аеропорту, без урахування будівництва терміналу, оцінюється в 600-800 млн грн. Найдорожче в проекті — ремонт ЗПС — на ці роботи необхідно близько 360 млн гривень. Ремонтувати аеровокзальний комплекс і підтримувати роботу ЗПС аеропорт розраховує за власні кошти і кошти міського бюджету, модернізувати летовище — за гроші державного бюджету.
Кошти на ці цілі передбачені державною цільовою програмою “Розвиток аеропортів на період до 2023 рік” — згідно з цим документом Запорізькому аеропорту з держбюджету планується виділити 611 млн гривень. Перший транш — близько 5 млн гривень — мав надійти цього року. Однак, 2 вересня міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що гроші фінансувати роботи в аеропорту держбюджет буде з наступного року.
Крім того, влада міста в перспективі розглядає можливість побудувати в Запорізькому аеропорту і вантажний термінал — у цього аеропорту ЗПС зроблена з армованого бетону, що дозволяє йому приймати, в тому числі, такі вантажні судна як Ан-124 Руслан та військово-транспортний Іл-72.
“Щодо вантажних перевезень у нас хороші перспективи — попит зростає і логістика відмінна: до аеропорту виходить залізнична гілка, поруч проходить дорога першої категорії, недалеко морський та річковий порти. Тож маємо хороші перспективи стати і вантажним перевалочним пунктом на шляху з Європи в Азію”, — розповів Віктор Бескупський.
За перше півріччя 2016 року КП “Міжнародний аеропорт “Запоріжжя” прийняв і обслужив 1087 повітряних суден (1,3 разу більше порівняно з аналогічним періодом 2015 року) і 110640 пасажирів (збільшення пасажиропотоку в 2,2 рази відносно аналогічного періоду минулого року). Доходи аеропорту склали 30 млн грн (214% від 2015 року), чистий прибуток — 16,2 млн грн. (+320%).
Базовий перевізник КП “Міжнародний аеропорт “Запоріжжя” — авіакомпанія “Мотор-Січ”. Також з аеропорту здійснюють регулярні рейси МАУ і турецькі AtlasJet, Pegasus і Turkish Airlines.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас