За 10 років змінився рейтинг найдорожчих компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 років змінився рейтинг найдорожчих компаній

Фондовий ринок
1415
Apple, Microsoft, Amazon, Facebook — тільки почуєш назви і відразу уявляєш собі знамениті гігантські компанії. І те, що все найбільш круте зараз стосується сфери IT, не викликає сумнівів. Але ще в 2006 році про таке торжество технологій мова не йшла — і вражали уяву обивателів назви зовсім інших компаній.
Вдумайся: адже і справді 10 років тому ти жив без соцмереж, дорогих смартфонів і інтернет-магазинів. Зате навіть тоді тебе турбувала ціна на бензин та фінансові послуги. А зав’язані на цих сферах бізнеси уявлялися еталонами успіху — в таких компаніях хотілося працювати.
Настала ера технологій. Серця споживачів і розум інвесторів тепер належать фірмам з цієї галузі. При цьому з представників інших сфер залишитися в ТОП-5 вдалося тільки нафтовій компанії Exxon Mobil — і це при тому, що з першого місця довелося спуститися на п’яте, втративши у вартості 6,5 млрд доларів.
Серед енергетичних компаній місце в списку лідерів втратили British Petroleum і Royal Dutch Shell. А ось Microsoft за десять років місце в рейтингу не змінив — хоча його вартість збільшилася в півтора рази.
Якщо в 2006 виробник техніки – корпорація General Electric – займала друге місце в списку, то через десять років навіть до нього не потрапила. Те ж саме сталося з міжнародним фінансовим конгломератом Citigroup.
Як 10 років тому бути фінансистом вважалося круто і економічна освіта відкривала великі перспективи, так зараз привертає IT-сфера. Але і тут на десятиліття вперед передбачити стабільність не вдасться. Наприклад, з розвитком технологій на базі звичних зараз програмістів з’являться нові професії. Та й пам’ятай, що технології — не єдина сфера, яка буде розвиватися і приносити дохід. Наприклад, в Україні такою ж перспективною є агросфера, тільки не сучасному вигляді — вона ще занадто сировинна.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас