Долар б'є всі рекорди: що і чому відбувається з гривнею і коли це припиниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар б'є всі рекорди: що і чому відбувається з гривнею і коли це припиниться

Валюта
8086
У Україні стрімко девальвує національна валюта. Так, ще в середині серпня долар можна було купити за 24,8 гривні, а вже 29 серпня “американець” продається по 25,4 гривні. Українські експерти впевнені, що гривня продовжить своє “падіння” і вже до кінця року курс вийде на позначку 27:1. Журналісти з’ясували, що відбувається з національною валютою і якого курсу можна очікувати найближчим часом.
Для гривні настали складні часи
Практично все літо в Україні був відносно стабільний курс гривні. Валюта коливалася у вузькому коридорі в кілька копійок, однак з другої половини серпня “літнє затишшя” перервалося. 15 серпня долар подолав “психологічну позначку” в 25 гривень, а за два тижні подорожчав ще на 44 копійки і “побив” п’ятимісячний рекорд.
Експерти пояснюють: восени традиційно наступають складні для валютного ринку часи. За словами головного аналітика Concorde Capital Олександра Паращія, причин для “осінньої девальвації” кілька: доводиться закуповувати велику кількість імпортного газу, гасити валютні кредити, крім того, попит на валютному ринку в цей період зростає, а пропозиція залишається на тому ж рівні. В результаті гривня помітно “худне”.
“Зараз всі діють з оглядкою на те, що за кілька місяців курс буде 27, у кого є зайва гривня – намагається купити за неї долар, а у кого є долар – не готові продавати”, – пояснює аналітик.
Чому долар дорожчає восени:
   - доводиться запасатися імпортним газом до опалювального сезону (близько 8 млрд кубометрів газу за друге півріччя);
    - українці скуповують валюту (попит збільшиться на 10%);
   - доводиться активніше “гасити” іноземні кредити.
Старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб зазначає: крім того, на гривню “тисне” затримка валютного траншу від МВФ в розмірі одного мільярда доларів. Гроші мають надійти в резерви НБУ. Транш від МВФ “відкриє” можливість отримати кошти і від інших держав і організацій. Так, зараз українська влада очікує кредитних гарантій від США на 1 мільярд доларів, 1,2 мільярда євро макрофінансової підтримки від ЄС, а також кредити на покупку газу від європейських партнерів.
“Додатковий тиск на гривню спричинила новина , яка стала відомою на початку тижня, про те, що до кінця серпня очікувати надходження чергового траншу від МВФ не варто. В опублікованому на сайті МВФ порядку питання про виділення грошей Україні не значиться. Це пов’язано в першу чергу з очікуванням запуску системи електронного декларування в повнофункціональному режимі. Робота системи в тестовому режимі, про яку відзвітувала влада, кредиторів не влаштовує”, – пояснює Вадим Іосуб.
“В опублікованому на сайті МВФ порядку питання про виділення грошей Україні не значиться. Це пов’язано в першу чергу з очікуванням запуску системи електронного декларування в повнофункціональному режимі”, – пояснює експерт.
Скільки буде коштувати гривня: прогнози експертів
Олександр Паращій вважає: робити короткочасний прогноз курсу долара складно – це не залежить від макроекономічних показників (вартість сировини на світових ринках, рівень інфляції і т.п.). При цьому економіст припускає, що швидше долар подорожчає до 27 гривень, то краще. На думку експерта, на цій позначці курс стабілізується.
Водночас Вадим Іосуб прогнозує, що вже до кінця цього тижня американська валюта буде продаватися в Україні за 25,5 гривні на НБУ, паралельно гривня буде “дешевшати” і на інших сегментах (на міжбанку, в обмінниках). “Зупинити цю тенденцію здатне лише відновлення конструктивного співробітництва з Міжнародним валютним фондом”, – упевнений експерт.
Якщо Україна отримає транш від МВФ, на думку аналітиків “Альпарі”, національна валюта може зміцнитися на рівні 24,5 гривні за долар, якщо траншу не буде – курс опуститься до 26 гривень до кінця року. Водночас Олександр Паращій упевнений, що курс 27:1 в цьому році неминучий, а від МВФ залежить тільки одне: наскільки плавно буде девальвувати гривня.
Схожий прогноз дає і аналітик “Forex club в Україні” Андрій Шевчишин. “Пропозиція буде падати як з боку зовнішньоекономічних агентів, так і з боку населення, яке очікує більш високий курс. Тому прогнозуємо вихід курсу в зону 26,5-27,5 гривень”, – говорить Андрій Шевчишин.
Менш оптимістичний прогноз озвучив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко: курс сягне 25-27 гривень до кінця року, а якщо не буде траншу від МВФ – перевалить за 30 гривень.
Незважаючи на девальвацію, фундаментальні фактори, такі як темп інфляції, урожай зернових, кон’єктура на світових ринках, залишаються сприятливими, впевнені в Нацбанку.
“Це (сприятлива обстановка, – прим.ред.) забезпечено стрімким падінням темпів інфляції, високим урожаєм зернових і позитивною кон’юнктурою на світових ринках сталі і залізної руди”, – повідомляють в прес-службі НБУ.
Що подорожчає через “дорогу” валюту
Від курсу гривні залежить вартість всього українського імпорту, зокрема і енергоресурсів. Так, ціна на бензин на 70% залежить від курсу долара. Як пояснює заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев, 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, в валюті доводиться платити податки – в результаті один з головних чинників, який впливає на вартість бензину на АЗС – курс валют. При цьому експерт уточнює: новий курс повинен закріпитися як мінімум на два тижні.
Якщо долар буде коштувати 27 гривень, бензин може подорожчати на 1,2 гривні. Якщо курс підніметься до 30 гривень – бензин може подорожчати на 3,2 гривні.
Разом з доларом подорожчає імпортна техніка і продукти. За словами екс-міністра економіки Віктора Суслова, ціни на імпорт збільшуються пропорційно зростанню курсу долара. Так, якщо долар подорожчає до 27 гривень, то і імпортні товари стануть дорожчими на 10%. А це, в свою чергу, вплине на індекс інфляції.
Від курсу гривні залежить і ціна на газ для українців. Згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вартість імпортного газу конвертували в гривню за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, буде коштувати долар в Україні в 2017-м) і додали до неї ПДВ, тариф на транспортування і торгову націнку “Нафтогазу “. Якщо курс долара перевищить 26,7 гривні, газ може подорожчати.
Крім того, до курсу гривні “прив’язані” ціни на квартири і машини. Якщо, наприклад, квартира вартістю 30 тисяч доларів на цю мить обійдеться в 763 тисячі гривень, то до кінця року при курсі 27 ця ж квартира буде коштувати 810 тис гривень. Така ж ситуація склалася і на і на автомобільному ринку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас