Операція "Наступник": Чому Ігор Райнін став главою адміністрації президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція "Наступник": Чому Ігор Райнін став главою адміністрації президента

Казна та Політика
1070
В адміністрації президента новий керівник. 29 серпня Петро Порошенко звільнив з цієї посади Бориса Ложкіна і призначив на неї Ігоря Райніна, який до останнього часу очолював Харківську обласну держадміністрацію. Ложкін залишається в команді президента. Тепер він – секретар Національної інвестиційної ради і позаштатний радник глави держави. Крім того, як мінімум до Нового року Борис Ложкін буде входити до складу так званої “стратегічної ради”, яка тепер зі “стратегічної сімки” перетворилася на “стратегічну дев’ятку”.
Рокіровка в останній момент
Доля наступника Бориса Ложкіна, який вирішив покинути пост глави АП, вирішувалася весь минулий тиждень. Те, що він давно хотів піти з держслужби – не секрет. А от про те, що його звільнення – справа вирішена, більшість соратників Петра Порошенка дізналися на прийомі, який глава держави влаштував з нагоди 25-річчя незалежності України. Чутка про те, що Ложкін “ось-ось піде”, що “це відбудеться з дня на день” передавалася від однієї групи гостей до іншої, які зібралися 24 серпня в заповіднику “Софія Київська”. Мало хто наважувався поставити це питання самому Ложкіну, який, у порушення протоколу, не супроводжував президента (Петро Порошенко вів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою), а як і всі прогулювався по заповіднику.
Головним претендентом на пост глави АП вважався його перший заступник Віталій Ковальчук (він, до речі, теж президента не супроводжував, і також гуляв по “Софії”, розповідаючи бажаючим, що до останнього моменту вибирав – одягнути на прийом костюм чи вишиванку. Костюм переміг). Співрозмовник в оточенні Ложкіна розповів РБК-Україна, що глава АП отримав від Порошенка “вільну” ще в кінці липня. Тоді ж було узгоджено, що в кріслі глави АП його змінить Ковальчук. Ігор Райнін також був присутній у первісному варіанті. Правда, пост у нього був спершку інший – він мав стати першим заступником нового керівника адміністрації, тобто Віталія Ковальчука.
Плани щодо “розсадки” в АП помінялися в останній момент. У п’ятницю, 26 серпня співрозмовники РБК-Україна в АП почали повідомляти про те, що не Ковальчук, а Райнін очолить адміністрацію. Президент Петро Порошенко в той день мав багатогодинну розмову з Ковальчуком, пояснюючи, чому він не зможе очолити адміністрацію. Треба сказати, що ця розмова була не першою. Аналогічна була у Порошенка і Ковальчука після того, як перший, вигравши президентські вибори, пояснював начальнику свого штабу, чому він не буде главою його адміністрації і чому цей пост займе Борис Ложкін.
Джерела в АП впевнені: зірвав призначення Ковальчука прем’єр-міністр Володимир Гройсман, з яким у Віталія Ковальчука давній конфлікт. Як відомо, Гройсман свого часу не погодився на те, щоб Ковальчук зайняв пост першого віце-прем’єра і керівника усього економічного блоку уряду. Тепер же Гройсман нібито переконав президента в тому, що з Райніним у нього, як у глави уряду, комунікація буде краща. Президент на доводи прем’єра піддався, після чого головним претендентом на посаду став Райнін.
Гройсман не єдиний з команди президента, хто виступив проти Ковальчука. За інформацією РБК-Україна, генеральний прокурор Юрій Луценко та перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко схилялися до того, щоб АП очолив ще один заступник Ложкіна – Костянтин Єлісєєв.
Факт залишається фактом – Віталій Ковальчук не отримав підвищення, до якого, як стверджують джерела в його оточенні, “він і не прагнув”. “Якби мова йшла про Ковальчука 2014-го року, тоді він би, швидше за все, бився за цей пост до останнього. А зараз… Зараз у нього амбіцій більше, ніж крісло глави АП”, – сказав РБК-Україна високопоставлений співробітник АП. У підсумку він залишається першим заступником Райніна. Хоча співробітники в адміністрації вже жартують, що насправді це Райнін працюватиме заступником Ковальчука, і далеко не факт, що першим.
Вихід із тіні
“Вдумливий, грамотний бюрократ, в хорошому сенсі цього слова”, – так свого наступника охарактеризував Борис Ложкін.
Новий глава АП Ігор Райнін маловідомий за межами Харкова. Він любить підкреслювати, що він харків’янин в третьому поколінні. В цілому він пропрацював у Харківській облдержадміністрації більше 10 років, причому більшу частину часу – з 2001-го по 2010-й рік – у департаменті економіки Харківської ОДА. Звідти він звільнився після приходу до влади Віктора Януковича.
Після місцевих виборів Райнін став депутатом Харківської облради від “Батьківщини”. В харківську ОДА він повернувся відразу після Революції гідності, і на цей раз в якості першого заступника тодішнього її глави Ігоря Балути. Перед парламентськими виборами 2014 року Райнін ненадовго переїхав у Київ. Борис Ложкін призначив його своїм заступником. Але на цій посаді він пропрацював лише три місяці і в лютому 2015 року президент призначив його главою Харківської ОДА.
За словами Ігоря Райніна, з Борисом Ложкіним він познайомився три роки тому. Але мають спільних знайомих. Один з них – народний депутат Олексій Логвиненко (Блок Петра Порошенка). Раніше новий глава АП розповідав РБК-Україна, що знайомий з Логвиненком більше 20 років. Він також зазначив, що при призначенні його главою ХОДА Борис Ложкін радився з Логвиненком. “І він (Логвиненко – ред.) висловлювався, що в даній ситуації, тільки Райнін в змозі стабілізувати ситуацію в області. Це були слова Логвиненка, можливо, вони були визначальними, але я ще раз скажу – я їхав не на курорт”, – так Райнін раніше описував своє призначення главою Харківської ОДА.
Ще один впливовий знайомий Райніна – глава МВС Арсен Аваков. Новий глава АП працював під його керівництвом в середині 2000-х, коли Аваков очолював Харківську ОДА. Після перемоги Віктора Януковича обидва політики перетнулися в харківській обласній парторганізації “Батьківщина”. Аваков був її головою, Райнін – депутатом облради від партії Юлії Тимошенко. Але незабаром у Авакова почалися проблеми з владою і він виїхав в Італію. Знову вони перетнулися вже після Революції гідності. В оточенні Ложкіна люблять розповідати історію про те, як Райнін навесні 2014 року допоміг Авакову вибити сепаратистів з будівлі Харківської ОДА. Мовляв, саме новий глава АП намалював план будівлі ОДА, за яким бійці вінницького “Ягуара” змогли орієнтуватися в приміщенні.
За словами Райніна, на новій посаді він передусім займеться “вибудовуванням нової структури АП”. У його планах, наприклад, об’єднати посади заступників з реформ і з економіки. Першу зараз займає Дмитро Шимків, друга – вакантна. Поки що він не має наміру звільняти когось із нинішніх заступників, і не планує перевозити до Києва команду з харківської ОДА. До речі, тимчасово обов’язки глави Харківської облдержадміністрації виконуватиме його перший заступник Юлія Світлична.
Варто зазначити, що крім офіційної посади Ігор Райнин отримав місце і в так званій “Стратегічній раді” при президенті, яка тепер розрослася до дев’яти осіб. Крім глави держави і глави АП туди входять прем’єр Володимир Гройсман, секретар РНБО Олександр Турчинов, екс-прем’єр Арсеній Яценюк, глава МВС Арсен Аваков, спікер Ради Андрій Парубій, Генпрокурор Юрій Луценко, а також Борис Ложкін. Співрозмовники РБК-Україна в оточенні останнього стверджують: Ложкін братиме участь у цих неформальних зустрічах як мінімум до Нового року.
Назад у бізнес
З учорашнього дня Борис Ложкін – секретар Національної інвестиційної ради (НІР), позаштатний радник президента України. Він зберіг кабінет на Банковій. Співрозмовники РБК-Україна стверджують, що колишній глава АП і далі продовжить виступати посередником між Порошенком і олігархами. Насамперед співвласником групи “Приват” Ігорем Коломойським і власником корпорації СКМ Ринатом Ахметовим, а також Сергієм Льовочкіним, заступником голови фракції “Опозиційний блок” і бізнес-партнером Дмитра Фірташа, власника Group DF.
Треба нагадати, що Національну інвестиційну раду було створено указом президента ще в 2014 році, але відтоді вона не працювала. Цей черговий орган при президенті не мав ні штатного розкладу, ні складу, ні завдань. За задумом Ложкіна, до ради мають увійти 10-15 осіб з числа представників міжнародного бізнесу та керівництва країни. За попередньою інформацією, до цієї ради вже погодився увійти мультимільйонер і філантроп Джордж Сорос. Рада збиратиметься один-два рази на рік. Також при ній планується створити невеликий офіс, який би займався проблемами інвесторів. У планах Ложкіна – залучити в країну близько 200 млрд доларів інвестицій за найближчі роки.
Не виключено, що після того, як Борис Ложкін налагодить роботу НІР, він повернеться в бізнес. “Борис займеться портфельними або прямими інвестиціями”, – сказав один з його соратників. Як відомо, майже 20 років він був засновником і власником Українського медіахолдингу (УМХ). В 2013 році продав його бізнесмену Сергію Курченку. Сума угоди не розголошується досі. Водночас учасниками ринку сума операції оцінювалася приблизно в 450 млн доларів.
Максим Каменєв, Валерій Калниш
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас