Швеція перетворюється на країну без готівки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швеція перетворюється на країну без готівки

Світ
1508
Видання The Guardian опублікувало статтю про те, які зміни відбулися зі шведськими споживачами після поширення банківських додатків. Тепер власники магазинів можуть відмовитися обслуговувати відвідувачів, якщо ті сплачують покупки готівкою, а кількість транзакцій в роздрібній торгівлі, що здійснюються за допомогою паперових грошей, впала до 20%.
У минулому році в Швеції випустили нові банкноти, присвячені культурним діячам XX століття. На грошових знаках були зображені письменниця Астрід Ліндгрен, актриса Грета Гарбо і режисер Інгмар Бергман. Однак незважаючи на це, країна наслідує приклад своїх сусідів – Норвегії, Данії і Фінляндії – і прагне створення суспільства без готівки.
Шведські компанії, повідомляє Guardian, уже багато років заохочують відмову від готівки. Сьогодні без картки або телефону в метро неможливо купити квиток. Рітейлери мають право відмовляти в придбанні товару, якщо він купується за паперові гроші, аналогічна ситуація з вуличними торговцями. Навіть церква все частіше рекомендує жертвувати за допомогою банківських карт.
За даними Центрального банку Швеції, пише Хенлі, операції за участю готівкових коштів в минулому році становили менше ніж 2% від загального обсягу транзакцій. На думку регулятора, до 2020 року цей показник знизиться до 0,5%.
У магазинах готівку використовуються тільки в 20% транзакцій. Це рівно вдвічі менше, ніж п’ять років тому. При цьому загальносвітовий показник залишається на рівні 75%.
Майже половина шведських банків відмовилася від зберігання, прийому та видачі готівки в своїх відділеннях. А багато з них за непотрібністю прибрали банкомати, особливо в сільській місцевості. Кругооборот шведської крони впав з 106 млрд в 2009 році до 80 млрд торік.
За матеріалами:
the guardian
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас