Депозит не туди. Чому мітингують клієнти банку "Михайлівський" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозит не туди. Чому мітингують клієнти банку "Михайлівський"

Кредит&Депозит
2686
14 Тисяч чоловік, які передали свої заощадження в офісах банку “Михайлівський”, не можуть отримати їх назад. За документами, гроші були розміщені не на рахунках банку, а на рахунках окремих фінансових компаній. Такі вклади не гарантуються державою. Однак днями президент Петро Порошенко пообіцяв подбати про компенсації для ошуканих вкладчіков.
Уже майже місяць під стінами Фонду гарантування вкладів на вулиці Січових стрільців у Києві збираються мітинги клієнтів банку “Михайлівський”, що лопнув нещодавно. Вони вимагають повернути гроші, які були ними передані в стінах банку, але розміщені на рахунках зовсім інших компаній.
“Банк обдурив мене, і тепер мені не повертають гроші. Але за такими операціями повинен був стежити Нацбанк. Чому він дозволив “Михайлівському” обманювати клієнтів?” – Обурюється клієнтка банку Оксана.
“У мене кредит в” Михайлівському “, і менеджер заодно запропонував розмістити і депозит. Показав дуже високу відсоткову ставку, тому я погодився. А тепер виявилося, що свої заощадження я втратив, але банку як і раніше винен”, – розповідає позичальник “Михайлівського” Олександр.
І таких історій дуже багато. Загалом від дій “Михайлівського” постраждало понад 14 тисяч осіб. Проблема виникла через те, що громадяни укладали депозитні договори в офісах “Михайлівського”, проте другою стороною в них виступав не банк, а фінансові компанії “ІРК” і “КІС”.
“З 2014 року люди вкладали свої гроші в фінансові компанії, хоча договори з ними укладали менеджери банку “Михайлівський”. До 2016 року все було добре – відсоткові ставки були дуже високими, люди активно несли гроші. Хоча незрозуміло, куди саме йшли ці кошти – фінкомпанії не видали жодного кредиту за рахунок цих грошей, – розповідає заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Наталія Радуха. – Але коли у банку почалися проблеми і в нього ввели тимчасову адміністрацію, виявилося, що ці гроші не можуть бути компенсовані, бо люди є клієнтами не банка, а фінкомпаній “.
Всього громадяни розмістили за такою схемою аж 1,5 млрд грн. Відповідно до закону “Про систему гарантування вкладів фізосіб”, такі кошти дійсно не компенсуються державою ,бо Фонд гарантування виплачує кошти, розміщені виключно в банках, а на фінансові компанії гарантія не поширюється. У Фонді впевнені, що більшість вкладників знали про те, що кошти підуть на рахунки фінансових компаній.
“Ми спілкуємося з цими людьми, і очевидно, що вони знали, з ким саме підписували договори. Також очевидно, що керівництво банку побудувало цю схему абсолютно свідомо”, – говорить Наталя Радуха.
Президентська обіцянка
Через те, що кількість постраждалих від цієї схеми дуже велика, вкладникам вдалося привернути увагу вищого керівництва країни. За них навіть заступився президент.
“Це взагалі не справа президента, але я на сьогоднішній день взяв це під контроль, і ми знайдемо вкрадені гроші, і будемо виплачувати. Тільки-но будуть знайдені вкрадені кошти, за моїм дорученням їх буде розділено і виплачено вам”, – пообіцяв Петро Порошенко.
Правоохоронні органи вже затримали екс-голову правління “Михайлівського” Ігоря Дорошенка. Зараз він перебуває під вартою. Більше про Дорошенка читайте в кінці статті.
Однак обіцянка президента не означає, що вкладники фінкомпаній отримають відшкодування від Фонду гарантування. У самому Фонді кажуть, що єдиним варіантом для потерпілих може бути звернення до суду.
“Зараз ми в прискореному режимі формуємо списки вкладників банку, а тим, хто не підпадає під виплати, будемо видавати довідки та виписки з реєстру. Після цього вони можуть звертатися до суду з позовами. Ми, звичайно ж, будемо виконувати будь-яке рішення суду”, – каже заступник директора-розпорядника фонду Андрій Оленчик.
Законні залучення
Незважаючи на те, що через хитру фінансову схему 14 тисяч людей залишилися без заощаджень, такі операції не є протизаконними. Банку не заборонено виступати посередником, а фінансовим компаніям – залучати гроші у населення. Нацбанк навіть не стежить за такими операціями, бо факт залучення коштів на рахунки фінансової компанії не відображається у звітності банку, який виступає посередником.
Мабіть, стежити за такими фінансовими компаніями повинна Нацкомісія з регулювання фінпослуг, але саме це відомство незабаром може бути ліквідоване, а контроль над всією фінансовою сферою повинен перейти до НБУ. За даними реєстру Нацкомфінпослуг, у компанії “ІРК” є ліцензія на “надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів”. У Нацкомфінпослуг кажуть, що проблема клієнтів “Михайлівського” виникла через те, що зараз “немає єдиного регулювання на ринку фінансових компаній і банків”.
Довідка
Ігор Дорошенко, екс-голова правління банку «Михайлівський»
Народився 11 жовтня 1976 року в Рівному. У 1998 році закінчив Київський державний торгово-економічний університет за спеціальністю «Фінанси і кредит», також має ступінь кандидата економічних наук Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. З 2001-го по 2005 рік обіймав керівні посади в департаменті карткового розвитку і департаменті роздрібних продуктів банку «Надра». У 2007-2010 роках був директором департаменту продажів і каналів дистрибуції, заступником голови правління по роздрібному бізнесу, членом правління Універсал Банку. У 2010-2013 роках очолював банк «Русский Стандарт». 22 серпня 2013 року перейшов до банку «Михайлівський» на посаду голови правління.
19 травня 2016 року Ігор Дорошенко звільнився з посади голови правління Банку Михайлівський, вже 20 травня він став виконавчим директором холдингу PT Platinum Public Ltd. 23 травня Банк Михайлівський визнано неплатоспроможним, ділова репутація Ігоря Дорошенка вважається зіпсованою на найближчі три роки.
12 серпня 2016 року прокуратура Київа повідомила про підозру Ігорю Дорошенкові в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ст. 218-1 Кримінального кодексу України. Зловживаючи своїм службовим становищем, на основі незаконного договору він перерахував 870 млн грн на рахунок підприємства з ознаками фіктивності, що призвело до втрати платоспроможності банку, стверджують в ГПУ.
Він був затриманий в ході спільної операції прокуратури Києва, ГУ Національної поліції і працівників Служби безпеки України. Вже 13 серпня Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді двох місяців арешту з альтернативою внесення застави в розмірі 137,8 млн грн.
Банк «Михайлівський» було створено 2013 року.
Його власником є компанія «Екосіпан», яка на початок 2016 року належала власнику ТРЦ Gulliver і мережі побутової техніки «Ельдорадо» Віктору Поліщуку (92,501%), Ігорю Дорошенкові (3,899%), Віктору Єрасову (3%) і Василю Шастуну (0, 6%).
Однак напередодні визнання банку неплатоспроможним структура власності «Екосіпан» змінилася – Поліщук продав свій пакет акцій восьми новим інвесторам-фізичним особам.
ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр»
зареєстровано в Києві 19 березня 2014-го, але в 2016 році було перереєстроване в Хмельницькому. Його капітал 150 млн грн в рівних частках сформували Наталія Мілюкова і Володимир Трещов. 24 травня, в день банкрутства банку «Михайлівський», директором фінкомпанії стала Наталя Мілюкова, зареєстрована в Криму.
ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр»
зареєстровано у Вінниці. Його капітал становить 10 млн грн, власниками є Наталія Мілюкова (Крим) і Володимир Трещов (Запоріжжя).
Олена Губар
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас