Чому перевірки не виведуть зарплату з тіні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому перевірки не виведуть зарплату з тіні, - експерт

Казна та Політика
1899
Значна частина підприємств виплачує зарплату в конвертах, бо в Україні високі податки, слабкі профспілки та висока корупція.
Про це розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Немає простого рецепту, як побороти зарплату в конвертах. Рейди податківців не зможуть заставити всіх платити чесно, бо робляться вибірково. Якщо б порушували закон два-три відсотки підприємців – перевірки мали б ефект. Коли порушення масові – сил податківців на всіх не вистачить. Частина підприємців злякається, а частина схоче відкупитися, зважаючи на наш рівень корупції”, – сказав економіст.
На думку Олександра Жолудя, держава має діяти комплексно: посилювати перевірки та позиції профспілок, знижувати податки і корупцію.
“Податки в Україні вищі, ніж в сусідніх країнах. На кожну гривню зарплати треба заплатити 40 копійок податків. Щоб їх знизити, треба подумати, які бюджетні витрати ми можемо скоротити. Найбільші з них – пенсії та державні борги”, – сказав він.
Нагадаємо, перевірки Державної фіскальної служби виявили, що 61% підприємств виплачують зарплату в конвертах. У січні-липні 2016 року понад 92 тис. осіб працювали без укладання трудових угод. До бюджетів вони сплатили понад 28 млн грн податку на доходи фізичних осіб і понад 31 млн грн єдиного соціального внеску. Крім того, виявили понад 32 тис. громадян, які займалися підприємництвом без офіційної реєстрації. Вони сплатили до бюджету близько 15 млн грн податків.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас