Відсутність фінансової і політичної підтримки Nord Stream 2 партнерами з ЄС ускладнить проект - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсутність фінансової і політичної підтримки Nord Stream 2 партнерами з ЄС ускладнить проект - експерт

Енергетика
179
Перспектива газопроводу Nord Stream 2 (“Північний потік 2”) серйозно підірвана регуляторськими і політичними перешкодами, пише в статті, опублікованій в п’ятницю в Інтернет-виданні EurActiv, професор Європейського університету Санкт-Петербурга Джек Шарплз.
“Рішення польського антимонопольного регулятора UOKiK і подальше рішення консорціуму компаній Nord Stream 2 відкликати свою заявку на дозвіл офіційно сформувати спільне підприємство матимуть значний вплив на проект”, – вважає експерт.
На його думку, з точки зору фінансування, це створює дві серйозні проблеми.
По-перше, Nord Stream 2 втратить прямі фінансові вклади європейських членів консорціуму. По-друге, проект тепер виглядає більш ризикованим з точки зору залучення кредитів для його фінансування. Консорціум, що складається з “Газпрому” і п’яти авторитетних європейських енергетичних компаній, був більш привабливим для кредиторів, ніж тільки одна російська державна монополія.
Слід також очікувати втрату політичної підтримки, продовжує автор статті. Європейські члени консорціуму лобіювали Nord Stream 2 в своїх країнах: Wintershall і Uniper – в Німеччині, Engie – у Франції, OMV – в Австрії, і Shell – у Великобританії і Нідерландах. Тепер, коли їхню участь в спільному підприємстві заблоковано, їм буде важче ефективно лобіювати підтримку проекту.
Втрата фінансової і політичної підтримки “Газпрому” західними партнерами ставить під загрозу цей проект. Д.Шарплз нагадує, що “теоретично” “Газпром” розраховує одночасно зробити три величезних проекти: Nord Stream 2, “Турецький потік” і “Сила Сибіру” для Китаю.
“Реалізувати всі три проекти, особливо в умовах нинішніх цін, буде дуже важко”, – відзначає експерт.
І навіть якщо “Газпром” знайде фінансові ресурси для завершення Nord Stream 2 самостійно, чи буде йому дозволено одному експлуатувати трубопровід на повну потужність, запитує Д.Шарплз.
У контексті нинішніх дебатів щодо доступу третіх сторін до Nord Stream і його сухопутної частини в Німеччині і в зв’язку з тим, що “Газпром” є об’єктом антимонопольного розслідування ЄС, рішення UOKiK – це ще один сигнал про підрив підстав для реалізації проекту, робить висновок автор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас