13 революційних змін, які відбудуться завдяки машинам на автопілоті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

13 революційних змін, які відбудуться завдяки машинам на автопілоті

Технології&Авто
1075
Через 20 років ти зможеш виходити зі свого заміського будиночка, сідати в машину і… дивитися відео або читати новини. Ну або ще півгодинки поспати. Автомобіль сам довезе тебе на роботу, вибравши оптимальний маршрут і подбавши, щоб запчастини не зношувалися.
А ще можна буде забути про готелі, слюні сусіда з літака на твоєму піджаку, філософські міркування таксистів і маршрутки.
1. Страхові компанії будуть змушені шукати нові шляхи стягнення
Водіння автомобіля стане набагато безпечнішим. Консалтингова компанія McKinsey прогнозує, що кількість автомобільних аварій у США скоротиться на 90%.
Це зменшить потребу в страхуванні, адже ризик потрапляння в автокатастрофу зменшиться. Тому страхові компанії змушені будуть шукати нові шляхи стягнення грошей за страховку.
2. Ти сам вирішуєш, коли автомобілю потрібен ремонт
Менша кількість аварій означає, що автомобілі потрібно буде рідше ремонтувати. Крім того, традиційні навички механіків стануть менш цінними, адже автомобілі стають все більш програмнозалежними.
Тепер кожен водій бачитиме на екрані смартфона, в якому стані його автомобіль, і вирішувати, чи потрібен йому дорогий ремонт і профілактичне обслуговування, чи можна ще почекати. Так, наприклад, працює програма Zubie — тобі надається діагностика автомобіля в режимі реального часу, і ти сам вирішуєш, чи потрібно їхати в автосервіс.
3. Професійні водії зникнуть
Поширення самокерованих автомобілів призведе до зниження попиту на далекобійників, таксистів та інших професійних водіїв. Замість цього будуть використовуватися телематичні технології — коли замість людей всю логістику забезпечують машини. Але люди будуть як і раніше необхідні для управління цими системами.
Якщо не віриш, що таке можливо, поглянь на факти. Самокеровані вантажівки вже використовуються для переміщення залізної руди на шахтах в Австралії, а канадська енергетична компанія Suncor Energy працює над автоматизацією вантажівок, щоб звести кількість задіяних у процесі людей до 800. Зараз компанія дає роботу 230 тис. людей.
4. Готель проміняти на автомобіль
Вже сьогодні навіть великі мережі готелів змушені шукати нові способи залучення клієнтів. Адже все більше мандрівників обирають бюджетні способи ночівлі за допомогою сервісів типу AirBnB.
Але ще один виклик для готельного бізнесу у найближчому майбутньому — розумні автомобілі. Віце-президент Audi по стратегії бренду і цифрового бізнесу Свен Шувірс впевнений, що через 20 років багато людей ночуватимуть у себе в машині. І справді, навіщо заїжджати в якийсь незрозумілий мотель, якщо можна просто лягти спати в машині, поки вона сама їде до місця призначення?
5. Авіакомпанії втратять безліч клієнтів, які захочуть добиратися автомобілем
Коли з’явиться можливість їхати на своїй машині хоч кілька діб, постраждають і авіакомпанії, які займаються авіаперельотами на короткі відстані.
Не потрібно буде чекати рейсу цілий день, а їхати аеропорт рано вранці, годину-дві чекати реєстрації, щоб летіти якихось 40 хвилин з сусідом, що хропе на вашому плечі, і урізаним багажем.
Замість цього достатньо буде сісти у власний автомобіль, взяти з собою хоч півдому, виспатися в ньому і приїхати в місце призначення свіжим і повним сил.
6. Автозапчастини потрібно буде міняти набагато рідше
Мало того, що незабаром буде менше аварій, так ще і спеціальне програмне забезпечення буде стежити за тим, щоб автомобільні запчастини менше піддавалися зносу. Так ти зекономиш гроші на частій заміні деталей.
PwC прогнозує, що до 2030 року на електроніку припадатиме половина вартості автомобільного виробництва — замість теперішньої третини.
Водночас, виробники традиційних автозапчастин, ймовірно, зіткнуться з конкуренцією з боку більш технологічно орієнтованих компаній. Як наприклад, Nvidia, яка вже допомагає кільком автовиробникам створювати комп’ютери для автомобілів з можливістю вибору режиму водіння.
7. Водіїв замінять автопілоти
У продовження теми про таксистів: тепер така професія взагалі зникне. Компанія Uber, що тільки недавно прийшла в Україну, вже працює над створенням власного автопарку. Головною особливістю цих машин буде автономність — тобто ніяких водіїв.
Поки неясно, чи буде Uber розробляти власну марку автомобілів, чи забезпечуватиме вже існуючі машини фірмовими “розумними системами”. Але компанія не буде платити гроші водіям, а зібралася вкладати їх у розробку ПЗ та догляд за автомобілями.
8. У громадського транспорту з’явиться серйозний конкурент
Навіщо 15 хвилин йти на зупинку, а потім ще 10 чекати автобуса, якщо можна замовити самокерований автомобіль прямо до порога дому? І обійдеться це навіть дешевше, адже на шляху візьмуть ще кілька пасажирів. Ось це дійсно маршрутне таксі!
Плюс такого виду транспорту в тому, що він охопить навіть непопулярні маршрути, які зараз ігноруються. Все більше людей отримають можливість переїхати в передмістя — адже проблема дістатися на роботу вже перестане бути нагальною. От цікаво, що станеться раніше — побудують метро на Троєщину чи запустять такі “маршрутки”?
9. Гаражі і парковки стануть непотрібними
Необхідність в довгостроковій парковці значно знизиться, оскільки самокеровані автомобілі будуть постійно переміщатися. На думку McKinsey, такі автомобілі могли б заощадити майже 20 млрд квадратних метрів місця під парковку тільки в США.
У деяких великих містах парковки займають третину території. А завдяки безпілотним автомобілям цей простір будуть використовувати в більш важливих цілях.
10. Ресторани швидкого харчування зазнають збитків
70% відсотків продажів McDonald“s забезпечує “МакДрайв”. Це робить компанію вкрай вразливою в світі самокерованих автомобілів.
Адже коли машина їде сама, людям достатньо тільки ввести координати місця призначення. Тобто це зменшує ймовірність того, що вони захочуть зупинитися, відпочити і перекусити де-небудь. Тепер це буде більш усвідомлений вибір, а не імпульсивний, як у більшості випадків з “МакДрайв”.
11. Масштаби нафтогазової промисловості значно зменшаться
Дослідники з Мічиганського університету дійшли висновку, що самокеровані автомобілі приведуть нас до більшого споживання пального. Простота використання буде стимулювати нас їздити більше.
Але зростаюча популярність електричних автомобілів на кшталт Тесла Model S вже пригнічує попит на бензин. Поки що наявні проблеми з розвитком інфраструктури для електрокарів дають нафтогазовим компаніям можливість з’ясувати, як вони вписуються в нову енергетичну екосистему.
12. Зміниться вся структура нерухомості
Багато хто дозволить собі жити за містом, а міську нерухомість люди використовуватимуть виключно в комерційних цілях. Крім того, відпаде потреба в помпезних заправках — місто достатньо буде оснастити компактними розетками.
13. Потрібно більше розваг — ЗМІ тільки виграють
Зараз єдина розвага для водіїв — прослуховування радіо або музики, адже треба весь час стежити за дорогою. Але коли автомобілем не доведеться керувати, це звільнить купу часу, щоб читати новини або розважатися, не піддаючи себе небезпеці.
Мовленнєві компанії конкуруватимуть за те, щоб забезпечити споживача контентом. Це також величезна можливість для рекламодавців, які зможуть підлаштовуватися під розташування потенційного клієнта.
Само собою, постраждає і автомобільна індустрія — вже зараз автомобілі в числі активів, що найшвидше знецінюються. Люди купують машину і користуються нею лише 4% часу. Тому майбутнє автоіндустрії саме за такими проектами, як Tesla Motors.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас